Оддел: А09 Светски печат

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СВЕТСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1925.01.25_Time - Macedonian Echo
Posted in _Избор А17.3 ДМК Само посока А9.3 Само посока

1925.01.25_Time – Macedonian Echo

  … Ако земјата не постои, народот постои. … … Главниот на современите Македонци кој побаруваше автономија беше Тодор Александров, Генерал Протугеров, Петер Шанкев. … … Јас сум Македонски Националист … … Philip of Macedon …   „… Одамна некогаш, во деновите на Филип Македонецот, кога цели војски се нафрлија против страшната македонска фаланга, Македонија беше голема и независна земја….

1895.12.11_Zeehan and Dundas Herald - Macedonia
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1895.12.11_Zeehan and Dundas Herald – Macedonia

„МАКЕДОНИЈА. Народот на Македонија, кој се воздигна против Турското Владеење, испрати барање до Русија нив да ги снабди со 20,000 пушки и два милиони магацини“ (муниција н.з.).   Посочил: Форум Македонска Вистина Извор: TROVE

1908.01.11_The New York Times - The Enigmatical Balkan Country
Posted in А9.1 Слика и посока

1908.01.11_The New York Times – The Enigmatical Balkan Country

Писателката на книгата “Блискиот Исток” навела: „Турците ги мразат Бугарите, Србите ги мразат Австријците, Романците ги мразат Грците, Албанците ги мразат Црногорците, Босанците ги мразат Турците, додека Македонците ги мразат сите наоколу“. Зависно како се чита можно е да се преведе и спротивно поставено: „Турците се омразени од Бугарите, Србите се омразени од Австријците, Романците се омразени од Грците, Албанците…

1941.05.09 « 1991.05.09_The Jewish Herald « Rhode Island Jewish Herald, US
Posted in А9.1 Слика и посока

1941.05.09 « 1991.05.09_The Jewish Herald « Rhode Island Jewish Herald, US

„Владеењето на теророт против Евреите во Македонската покраина во Грција бил организиран од терористичкиот водач, Иван Михајлов“. Весникот „Rhode Island Jewish Herald“ дава преписи на стари вести од истиот датум пред 50 години кои излегувале во весникот „The Jewish Herald“. Меѓу другото и кратка статија во која крвникот Ванчо Михајлов од еврејскиот весник бил наведен како – организатор на теророт…

1941.08.30_The Voice of Victory - The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1941.08.30_The Voice of Victory – The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia

Човекот кој убива за фон Рибентроп (Joachim von Ribbentrop) Во написот пишува дека дури и службениците на Германската Деловница за Надворешни Работи кои биле научени на постојани посети од закрвени “водачи” биле запрепастени кога еден ден во пролетта 1940 година во посета на нивниот шеф дошол Иван Михајлов, сојузник на Павелиќ и глава на ВМРО. Оваа организација, изворно подземно движење…

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien

Во австрискиот весник „Русише Рундшау“ рускиот општественик и политичар Павел Миљуков меѓу другото изјавил: „Македонците се борат за една, неделива Македонија, не прифаќаат децентрализација“. Имено, Миљуков го забележал огромното незадоволство на Македонците од поделбата на нивната татковина Македонија меѓу трите соседи – Грција, Србија и Бугарија. Миљуков говори и за тоа како македонските доброволци, кои ѝ се приклучиле на бугарската…

1949.08.04_Круме Кепески - Граматика, литературен јазик, с3
Posted in А9.1 Слика и посока

1949.08.04_Круме Кепески – Граматика, литературен јазик, с3

  Посочил: Пољакот од Македонија

1949.05.12_The Anniston Star, p4, Alabama
Posted in А9.1 Слика и посока

1949.05.12_The Anniston Star, p4, Alabama

Една одлична анализа за спорот околу македонското прашање помеѓу Тито и Коминтерната. Комунистичката интернационала – Коминтерна (Коминформ) извесно време застанала на позицијата за обединување на трите македонски делови како посебна држава. Оваа единица би им послужила како марионетска држава за преку неа прво: да се воспостави просторна поврзаност со Албанија (преку Бугарија) и второ: советско излегување на Егејско и Јадранско…

1903.10.21_The New York Times - Plans of Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.10.21_The New York Times – Plans of Macedonians

  ПЛАНОТ НА МАКЕДОНЦИТЕ. Странскиот дописник успеал да стапи во врска со македонски револуционерен водач. Преку него дознава за планот да се одржуваат борбени дејства и во текот на зимата, зависно од временските услови, додека напролет повторно би дигнале востание со цел да се покаже дека Турција не може да го среди македонското прашање. Турците вршеле разни злосторства, ги убивале…

1903.12.03_The New York Times - Macedonia's heroic struggle for freedom
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.12.03_The New York Times – Macedonia’s heroic struggle for freedom

ХЕРОЈСКАТА БОРБА ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА Една подолга весникарска статија која многу прецизно ја претставила состојбата со македонското ослободително движење. На почетокот укажува за сличностите на македонското ослободително движење за слобода со претходната успешна бугарска борба за ослободување од турското владеење. Дава опис на исклучително тешкиот востанички живот. Споменува учество и на жени востаници, посебно споменувајќи Екатерина Арнаудова која била…

1903.08.15_The New York Times - will aid Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.15_The New York Times – will aid Macedonians

Бугарскиот Премиер Петров на обвинувањата за бугарската вмешаност во Илинденското Востание возвраќа: „… Востанието, тој вели, било целосно национално Македонско движење организирано од Македонскиот Внатрешен Комитет …“. Потоа наведува дека не само што на бугарската граница не можат да ја поминат нигу поголеми ниту помали востанички чети, туку и во длабочина внатрешно постојат пунктови за проверка. Во еден дел се…

1904.02.17_The New York Times - Fear of Balkan war
Posted in А9.1 Слика и посока

1904.02.17_The New York Times – Fear of Balkan war

  Разни дипломатски превирања околу правата на угнетуваните Македонци во рамките на Османлиското Царство.   Посочила: DragonGirl

1905.12.05_Wanganui Herald, Volume XXXIX, Issue 11731, p7
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1905.12.05_Wanganui Herald, Volume XXXIX, Issue 11731, p7

„… БУГАРИЈА И ТУРЦИЈА КОНСТАНТИНОПОЛ, Снежник 4. Бугарија ја обвинува Турција дека е во дослух (им прогледува н.з.) за грчките колежи врз Бугари и МАКЕДОНЦИ. …“   Посочила: DragonGirl

1905.03.22_Evening Post, Volume LXIX, Issue 68, p5
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1905.03.22_Evening Post, Volume LXIX, Issue 68, p5

„… БЕЗРЕДИЈА НА БАЛКАНОТ. ТУРЦИТЕ И ГРЦИТЕ ЗДРУЖЕНИ. Во Софија превладува вознемиреност за тоа што Турците и Грците се здружени против Бугарите и Македонците. …“   Посочила: DragonGirl

1895.08.13_Evening Post, volume L, Issue 38, p2
Posted in А9.1 Слика и посока

1895.08.13_Evening Post, volume L, Issue 38, p2

„Македонците апелирале до г-дин Гледстоун да им помогне во нивната борба против турското угнетување.“   Посочила: DragonGirl