Оддел: А09 Светски печат

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СВЕТСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1928.03.17_The New York Times - Four Macedonians to die-01
Posted in А21.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1928.03.17_The New York Times – Four Macedonians to die

„ВКУПНО ЧЕТВОРИЦА МАКЕДОНЦИ ЌЕ УМРАТ Девет други осудени на затвор поради убиството на југословенскиот генерал. … Единствениот преживеан член на македонската Тројка [група од тројца] кои минатата есен го убија Генерал Ковачевиќ во југословенскиот пограничен град Штип ќе платат со своите животu за делото. Заедно со убиецот, Кразал, исто така ќе умрат тројцата со-членови на Македонскиот комитет кој го планирал…

1928.08.16_The New York Times - Macedonians raided by bulgarian police-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.08.16_The New York Times – Macedonians raided by bulgarian police

„РАЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА Француско-Британската Поплака до Форин Офисот Се Верува Дека е Причината за Апсењата. Се дозна дека Британски и Француски Министри направиле неформален потег до Форин Офисот предлагајќи дека сегашното време е најпогодно за прекршување на “ВМРО” внатрешната Македонска револуционерна организација, бидејќи сега е поделена на фракции после убиството на Генерал Протуѓеров и затоа може да…

1928.03.04_The New York Times - Yugoslavia urges poppy growing-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.03.04_The New York Times – Yugoslavia urges poppy growing

Централниот Комитет на Сојузот од Македонските Политички Организации од САД и Канада испратил меморандум до Опиумската Комисија на Лигата на Народите во која негодува дека Белградската Влада се обидува бунтовните македонски земјоделци во Јужна Србија да ги преокупира во деловен потфат за обработка на афионов опиум за производство на забранети дроги. И тоа најмногу токму во областите каде што населението…

1927.12.15_The New York Times - Miss Stone dies-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1927.12.15_The New York Times – Miss Stone dies

Во веста за смртта на мисионерката Госпоѓа Стоун се потсетува за нејзиното киднапирање заедно со Катерина Цилка од страна на ‘македонските четници’.  Се потсетува на нејзината изјава дека била љубезно третирана после киднапирањето извршено ‘по налог на македонските бунтовници’. Целиот народ во Македонија имал наклонетост кон киднапирањето, верувајќи дека тоа бил чекор кон ‘ослободување на Македонија од турското владеење’. Несомнено…

1925.02.25_The New York Times - Millefs assasins were Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1925.02.25_The New York Times – Millefs assasins were Macedonians

Убиството на Степан Милев, истакнат бугарски политичар и издавач на весникот „Слово“ било извршено од страна на ‘Македонци’ како одмазда за учеството во убивањето на Александров и Чанлев, во поднасловот наведени како ‘Македонски Црвени Лидери’, а во содржината како ‘истакнати Македонски Лидери’.   Целата статија: MILEFF’S ASSASSINS WERE MACEDONIANS —– Slayers, Who Escaped, Took Revenge for the Killing of Macedonian…

1924.12.25_The New York Times - Macedonian leader is slain in revenge-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1924.12.25_The New York Times – Macedonian leader is slain in revenge

„МАКЕДОНСКИ ВОДАЧ УБИЕН ВО ОСВЕТА“ Опис на убиството на ‘македонскиот новинар’ Шанкеф или уште познат како Чалев, Шандеф и Шанлев истакнат член на ‘Македонското Националистичко движење’  од страна на Димитар Стефанов во Милано. Димитар Стефанов за себе рекол дека е ‘македонски националист’  кој силно ја сакал својата татковина на која ѝ служел и бил среќен што бил избран да се…

1924.08.10_The New York Times - Macedonians want a republic-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1924.08.10_The New York Times – Macedonians want a republic

„ МАКЕДОНЦИТЕ САКААТ РЕПУБЛИКА Г-дин Чкатров вчера рече дека тој претставува околу 450,000 Македонци во Бугарија, кои се членови на деведесет и четири братски организации, триесет и четири младински друштва, голем број на добротворни асоцијации и други. Тој очекува да ја пренесе неговата порака со македонските надежи од 60,000 домородни жители од таа земја во Соединетите Држави. … Македонија, земјата…

1929.05.24_The Mansfield News - Picnic planned by Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1929.05.24_The Mansfield News – Picnic planned by Macedonians

Македонската Политичка Организација организирала излет со храна (пикник) за Македонците по повод чествувањето на 1000-годишниот роденден од Светите Кирил и Методиј.   „ПИКНИК ПЛАНИРАН ОД МАКЕДОНЦИТЕ — Политичката Организација ќе Одржи Пикник во Недела на Фармата од Мише ‘Охридската, Македонска политичка организација, ќе има прв надворешен пикник во Недела, Косар 25, на фармата од Мише на Луис булеварот. Во текот…

1935.05.27_The Evening Independent, Massillon, Ohio - Macedonians To Have Convention-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1935.05.27_The Evening Independent, Massillon, Ohio – Macedonians To Have Convention

Петта годишна конвенција на Македонската Народна лига. Приближно 100 делегати ќе претставуваат 1200 членови. Меѓу другите преземени дејства, извештаи и „разговори за поддршка на борбата на македонскиот народ за ослободување на Македонија“, се најавувала „масовна демонстрација со цел да се искаже незадоволството поради угнетувањето на македонскиот народ од Владите на Југославија, Грција и Бугарија“. Исто така се најавува дека ќе…

1934.05.27_The New York Times - 2000 Macedonians freed from camps in Bulgaria-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1934.05.27_The New York Times – 2000 Macedonians freed from camps in Bulgaria

„… Две Илјади Македонци Ослободени од Кампови во Бугарија. СОФИЈА, Косар 26. – Премиерот Кимон Георгиев денес нареди ослободување на 2,000 членови од Македонската револуционерна организација протерани во кампови воспоставени од последната Влада на Мусчанов. Премиерсково дело предизвика значително изненадување. Протолкувано е како гест за прикажување на неговото владение над радикалните состојки кои досега беа вознемирувачки чинител во животот на…

1989.07.17_The New York Times - Macedonians are not Greek!-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1989.07.17_The New York Times – Macedonians are not Greek!

Македонската заедница во САД и Канада преку Њу Јорк Тајмс негодува поради тоа што во одделни јавни настапи се третирани како Грци. Македонците ги уживаат своите национални права во Република Македонија, Југославија, но нивните права како Македонци се негирани во Грција, Бугарија и Албанија.   Посочил: _zona93

1903.05.26_The Daily News, London -01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.05.26_The Daily News, London

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го парализира револуционерното движење. Минатата година се случи поделба во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под Г. Сарафов беа обвинети дека повеќе работат за бугарско проширување отколку за независност на Македонија. Беше создаден нов комитет, кој искрено промовира македонската…

1924.03.23_The New York Times - Macedonia ready to fight Serbia-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1924.03.23_The New York Times – Macedonia ready to fight Serbia

Една подолга статија која зборува за непрекинатата македонска борба за самостојна државност од крајот на 19 и почетокот на 20 век.   „Македонија спремна за борба со Србија“ Српската Влада ја обвинувала Бугарија за неспособност да воспостават стабилна управа во Македонија. Бугарија се правда дека со договорите после Прва Светска војна таа нема доволно војска за да ја уредува состојбата…

1924.03.06_The New York Times - Bulgarians arrest more Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1924.03.06_The New York Times – Bulgarians arrest more Macedonians

Бугарската држава одговара на барањата од Југославија и спроведува дејства за сузбивање на македонските револуционерни организации кои се борат за ослободување на Македонците. Како што се чита од известувањето има јасно разликување меѓу Македонци и Бугари. „БУГАРИТЕ АПСАТ УШТЕ ПОВЕЌЕ МАКЕДОНЦИ 300 Се сега во Затвор Поради Обвиненија за Завера против Југославија. Творечки права, 1924, на New York Times Претпријатие….

Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1913.06.29_Симбирянинь, б1790, с1

С. Ф. Иљин, публицист и уредник на руското политичко списание „Симбирјанин“ се застапува за создавање независна македонска држава како предуслов за траен мир во Европа и покрај званичната политика на руската Влада секогаш да ѝ дава предност на (од Русија) новозоздадената држава и нација Бугарија. Иљин пишува дека Македонците не сакаат да бидат претопени (асимилирани) во Срби, Бугари и Грци…