Оддел: А09 Светски печат

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СВЕТСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1919.05.11_The New York Times - Macedonian settlement-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1919.05.11_The New York Times – Macedonian settlement

Пробугарски настроен известувач чиј допис бил објавен во весникот The New York Times. Повеќе од очигледно е како во текот на написот се обидува да ја омекне и пренасочи јавноста од негативниот меѓународен однос кон Бугарија, држава на страна на губитниците од Прва Светска војна. Така што не се спротивставува на независноста на Македонија за која се залагал и американскиот…

Posted in А9.1 Слика и посока

1939_Pix – ‘Political Riots in Bulgaria’, Australia

„… Политички Немири Во Бугарија Бугарија има жителство од отприлика 6,500,000 распоредени помеѓу 11 националности. Демократските методи не може да се каже дека се влезени во Балканската политика; од таму постојанoто прибегнување кон сила. Погоре: Коњаничка полиција растерува демонстрација од Македонци. …“   Посочил: Саша Узунов Извор: TROVE

Posted in А25 Југославија Кралство А9.1 Слика и посока

1915.04.05_The New York Times – Blame put on Macedonians

„… Обвинувањата ставени на Македонците. Рим, Тревен 4, (преку Париз.) – Д. Ризов, Бугарскиот министер во Рим, изразил мислење денес дека инцидентот на Српско-Бугарската граница бил работа на Македонските револуционери во Србија, кои се спротивставуваат на српскиот режим на територијата стекната во Балканските војни, на која настанала борба. Г. Ризов тврди дека Бугарската Влада на никаков начин не била одговорна…

Posted in А9.1 Слика и посока

1914.11.25_The New York Times – Urge bulgarian action

Водечките пратеници од Софија бараат Македонија да биде окупирана. И во изразноста од Прва Светска војна бугарското запоседнување на Македонија во бугарските установи, во случајов бугарскиот законодавен дом, е нарекувано окупација.   URGE BULGARIAN ACTION. Leading Deputies of Sofia Ask That Macedonia Be Occupied. LONDON, Nov. 24.—In the course of the sitting of the Bulgarian Parliament today, says a dispatch…

1925.10.25-26_Весник 'Политика' - Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград-01
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А25 Југославија Кралство А9.1 Слика и посока

1925.10.25-28_Весник ‘Политика’ – Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград

Српскиот весник „Политика“ известува за тајно договорен бугарско-грчки намерно создаден т.н. „Петрички инцидент“, со цел за потиснување на организираната македонска ослободителна борба. Имено Грција и Бугарија имале краткотрајна лажирана војна во есента 1925 година, во текот на која грчката војска добила можност да навлезе на просторот од пиринска Македонија и да се бори против единиците на ВМРО. Според наше убедување,…

1902.10.17_The New York Times - The Macedonian Insurrection
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.10.17_The New York Times – The Macedonian Insurrection

„МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ.“ Кратка вест во која се вели: „… Во политичките и дипломатските кругови во Константинопол, вели дописникот на The Times од турската престолнина, се верува дека спокојството ќе биде брзо воспоставено во Македонија. …“   „… THE MACEDONIAN INSURRECTION. London Times—New York Times Special Cablegram. LONDON, Oct. 17.—In political and diplomatic circles in Constantinople, says The Times’s correspondent in…

1902.08.23_The New York Times - Plot to kill the Sultan
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.23_The New York Times – Plot to kill the Sultan

„… ЗАГОВОР ЗА УБИВАЊЕ НА СУЛТАНОТ. Сарафоф, македонскиот водач, рече дека организирал комитет за да го изврши неговиот атентат. ВИЕНА, 22 житар – Еден весник објавен во Букурешт вели дека дознава дека М. Сарафоф, поранешен водач на Македонскиот револуционерен комитет, организирал комитет чија цел е да го изврши атентатот врз Султанот на Турција. …“   „… PLOT TO KILL THE…

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот Манастир е присилување на селаните да купуваат Грас пушки (вид на француска пушка – н.з.) од кои комитетот имал голема…

1902.04.11_The New York Times - The discredited appelant from Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.04.11_The New York Times – The discredited appelant from Macedonia

„… Македонецот е човек сосем способен да си помогне за сѐ што е на повидок, а главната негова употреба на мисионерите е да ги направи да донесат придонес кон неговиот револуционерен фонд. …“ Статијата зборува за добриот однос на македонските комити кон заложничките, мисионерките г-ѓа Стоун и нејзината придружничка г-ца Цилка, грабнати во заложништво за откуп. При тоа се прави…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во Бугарија да се придружат во општо востание за Тревен 27. Четите се собираат на Турската граница за соработка и инвазија…

1902.08.06_The New York Times - Dare not check Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.06_The New York Times – Dare not check Macedonians

„… ПОДОБРО НЕ ПРЕДИЗВИКУВАЈ ГИ МАКЕДОНЦИТЕ Зошто Принцот Фердинанд од Бугарија е точно, како што е обвинуван, дека тајно го заштитува Комитетот. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Жит. 6. – Виенскиот дописник на The Times вели дека примил доверливо известување кое се однесува на заматените односи помеѓу Македонскиот Комитет и бугарските власти. Се покажува, вели дописникот, дека Принцот…

1902.08.18_The New York Times - Macedonians divided
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.18_The New York Times – Macedonians divided

„… МАКЕДОНЦИТЕ ПОДЕЛЕНИ Избрани Два Комитети, Сарафовите Поддржувачи Држат Одделен Конгрес. Софија, Жит. 17. – Македонскиот комитет кој беше во конгрес овде од Жит. 10 го реизбра поранешниот комитет. Поддржувачите на М. Сарафов, познатиот бивш Претседател на комитетот, одржа одделен конгрес и избра друг комитет. Водачот на регуларниот комитет е Ген. Цончев. Расколот во комитетот, како што се смета, наголемо…

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1903.09.24_The National Tribune, p3

Уште една новинарска статија која укажува за склоноста (тенденцијата) за отстранувањето на Македонија од званичната документација. „Во дописите од Константинопол постојано се спомнува Македонија. Нашите читатели ќе имаат големи тешкотии да ја најдат на мапата, бидејќи македонското име исчезна од светската политичка историја пред векови.“   Посочил: Портал Македонска Нација

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1903.06.16_The Sun, p12

Поимите Македонија, Македонци, македонски народ и јазик, носат со себе голема историска гордост и вековна традиција. Така секој оној којшто сакал да ги добие тие вредности во свој посед, извесно време ја забранувал нивната употреба, заради претопување (отстранување) на неговите носители. Во американскиот весник „The sun“, се објаснети обидите на османлиските власти за целосно бришење на името Македонија. Бидејќи тоа…

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3

„МАКЕДОНИЈА. Големо тело од востаници во Македонија извршиле жилав напад на градот Менлек (Мелник н.з.), и покрај силната одбрана тие накрај истерале сѐ пред себе. Портата признава дека вториот и третиот армиски корпус кои сега се мобилизирани се покренати со намера за скршување на Македонците. Голема сензација беше предизвикана во Константинопол од разузнавањето дека извесен број на востаници кои неодамна…