Оддел: _Избор

Избор на податоци кои најјасно ја потврдуваат македонската самобитност.

1945.02.11_Смиле Војданов (Претседател на МАНЛ) - Меморандум до Френклин Д. Рузвелт (Претседател на САД)
Posted in _Избор А1.1 Слика и посока

1945.02.11_Смиле Војданов (Претседател на МАНЛ) – Меморандум до Френклин Д. Рузвелт (Претседател на САД)

  „Со оглед на честите референци за македонското прашање во последните депеши од Балканот, како и поради тоа што јавно се разговара за проблемот околу идните граници меѓу балканските земји, Националниот комитет на Македонско-американската народна лига на САД што се состана во Детроит, Мичиген на 11 сечко 1945 година се чувствува повикан како претставник на илјадници Американци со македонско потекло…

1925.01.25_Time - Macedonian Echo
Posted in _Избор А17.3 Само посока А9.3 Само посока

1925.01.25_Time – Macedonian Echo

  … Ако земјата не постои, народот постои. … … Главниот на современите Македонци кој побаруваше автономија беше Тодор Александров, Генерал Протугеров, Петер Шанкев. … … Јас сум Македонски Националист … … Philip of Macedon …   „… Одамна некогаш, во деновите на Филип Македонецот, кога цели војски се нафрлија против страшната македонска фаланга, Македонија беше голема и независна земја….

1941.08.30_The Voice of Victory - The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1941.08.30_The Voice of Victory – The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia

Човекот кој убива за фон Рибентроп (Joachim von Ribbentrop) Во написот пишува дека дури и службениците на Германската Деловница за Надворешни Работи кои биле научени на постојани посети од закрвени “водачи” биле запрепастени кога еден ден во пролетта 1940 година во посета на нивниот шеф дошол Иван Михајлов, сојузник на Павелиќ и глава на ВМРО. Оваа организација, изворно подземно движење…

1904.01.25_Novi Hrvatski Radnik, br2, s4
Posted in _Избор А7.1 Слика и посока

1904.01.25_Novi Hrvatski Radnik, br2, s4

Хрватските јавни гласила “Novi List” и “Novi Hrvatski Radnik” упатиле јавен проглас во коложег 1904 г. во кој ги повикуваат Хрватите да не се приклучуваат на oсманлиската војска или други странски воени единици против Македонците за време и по задушувањето на македонското Илинденско востание. „Македонски жандарми. Весниците донесуваат дека военото министерство ги повикало сите поранешни војници, да се искажат дали…

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center - Hermann Neubacher, PIR no.51
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А8.1 Слика и посока

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center – Hermann Neubacher, PIR no.51

Записникот од Нирнбершкиот процес против високо-рангираниот нацистички дипломат Херман Нојбахер ја открива силната врска на крвникот Ванчо Михајлов со германскиот нацистички врв. Така според Нојбахер, Ванчо Михајлов го нарекува љубимец на неговиот подреден Калтенбрунер (Ernst Kaltenbrunner, австриски СС старешина, главен извршителен организатор на холокаустот) со кого имале чести средби. Во 1943 година Калтенбрунер на Ванчо Михајлов му организирал средба и…

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien

Во австрискиот весник „Русише Рундшау“ рускиот општественик и политичар Павел Миљуков меѓу другото изјавил: „Македонците се борат за една, неделива Македонија, не прифаќаат децентрализација“. Имено, Миљуков го забележал огромното незадоволство на Македонците од поделбата на нивната татковина Македонија меѓу трите соседи – Грција, Србија и Бугарија. Миљуков говори и за тоа како македонските доброволци, кои ѝ се приклучиле на бугарската…

1946.12.20_Department of External Affairs - 'Political intelligence report', no.5, Commonwealth of Australia
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1946.12.20_Department of External Affairs – ‘Political intelligence report’, no.5, Commonwealth of Australia

Во овој австралиски разузнавачки документ се вели дека борбата во егејска Македонија 1946-1949 година била борба на македонскиот народ за своја држава. Во „Доверливиот документ“ под број 3 се вели дека постоеле 6 000 наоружани герилци кои биле помагани од над 35 000 жители од селата. Потоа на страна бр. 2, точка 5, пишува дека герилците кои се запишани во…

1945_Мице Андонов - ’Недилимите‘
Posted in _Избор А5.2 Само слика

1945_Мице Андонов – ’Недилимите‘

1945 Мицо Андонов, внук на Гоце Делчев од неговата сестра Тина Делчева. Низ целата статија: Гоце Македонец, Македонски народ, за Македонија!   Неделимите Бройки са тези. които надживеват дните си. Затова и са. Иначе необяснимо би било защо историята задле-тява имената им, а народите реаиостно носят в сърдцята си образите им. Те не загиват. Като народът Нещо повече — народите…

1907_Тимотеј Флорински - 'Славјанското племе'
Posted in _Избор А12.1 Слика и посока

1907_Тимотеј Флорински – ‘Славјанското племе’

„… Македонските Словени не се ни Срби ни Бугари, туку совршено посебно, самостојно, различно словенско племе. …“ Посочил: Пољакот од Македонија

1569 — 1586_Alonso de Ercilla - 'Araucana'
Posted in _Избор А12.1 Слика и посока

1569 — 1586_Alonso de Ercilla – ‘Araucana’

„… Може ли некој да ги изброи ескадроните? И големиот број галии? Толпи и мешавина од нации… Видов Хрвати, Далматијци, Славонци, Бугари, Албанци… Грци, Македонци, Турци, Арапи, Сиријци, ’сарацени‘, Африканци. …“ Цитат од книгата на шпанскиoт патешественик и поет Алонсо де Ерсија и Зуњига (1533 – 1594) во која ги спомнува Македонците како посебнa народносна единка. Восхитен од “Новиот свет”,…

Posted in _Избор А1.1 Слика и посока

1923.12.30_В.М.Р.О. и Р.С.Р. – ’Проект за спогодба меѓу ВМРО и Руската Советска Република‘

„Внатрешната Македонска Револуционерна Организација којашто ги претставува Македонците што се борат за национално самоопределување, политичка слобода, самоуправување и најголема возможна социјална правда, има за цел: Обединувањето на Македонија, распарчена меѓу Бугарија, Србија и Грција во 1913 г. по Букурешкиот мировен договор и по Нејскиот – во 1919 г., во една политичка единица, којашто подоцна ќе биде рамноправен член на една…

1903.12.03_The New York Times - Macedonia's heroic struggle for freedom
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.12.03_The New York Times – Macedonia’s heroic struggle for freedom

ХЕРОЈСКАТА БОРБА ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА Една подолга весникарска статија која многу прецизно ја претставила состојбата со македонското ослободително движење. На почетокот укажува за сличностите на македонското ослободително движење за слобода со претходната успешна бугарска борба за ослободување од турското владеење. Дава опис на исклучително тешкиот востанички живот. Споменува учество и на жени востаници, посебно споменувајќи Екатерина Арнаудова која била…

1905.12.05_Wanganui Herald, Volume XXXIX, Issue 11731, p7
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1905.12.05_Wanganui Herald, Volume XXXIX, Issue 11731, p7

„… БУГАРИЈА И ТУРЦИЈА КОНСТАНТИНОПОЛ, Снежник 4. Бугарија ја обвинува Турција дека е во дослух (им прогледува н.з.) за грчките колежи врз Бугари и МАКЕДОНЦИ. …“   Посочила: DragonGirl

1905.03.22_Evening Post, Volume LXIX, Issue 68, p5
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1905.03.22_Evening Post, Volume LXIX, Issue 68, p5

„… БЕЗРЕДИЈА НА БАЛКАНОТ. ТУРЦИТЕ И ГРЦИТЕ ЗДРУЖЕНИ. Во Софија превладува вознемиреност за тоа што Турците и Грците се здружени против Бугарите и Македонците. …“   Посочила: DragonGirl

1808.09.07_The Times, London
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1808.09.07_The Times, London

Едно од најстарите весникарски известувања каде што се споменуваат Македонците и тоа како посебен народ. Исечекот известува за воените судири на Балканот. Покрај известувањата за текот на српското востание преводено од Црни Ѓорѓе, споменува судир меѓу Мухтар Паша кој се кренал против својот татко Али Паша – Паша на Албанија. Македонците застанале на страната на синот, додека Албанците на страна…