1685_Petro Bogdano Macedone - 'Cuneus prophetarum'
Posted in _Избор А10.1 Слика и посока

1685_Petro Bogdano Macedone – ‘Cuneus prophetarum’

Петар Богдан, Македонец инаку сметан за основоположник на албанската книжевност.   Поема напишана на македонски јазик од Петро Богдано, Македонец учен од просторот на денешна Албанија.   „… Јас сум по потекло Македонец и се извинувам што не говорам добро Италијански. …“  

0500+ « 1910_Norwood Young - 'The story of Rome'
Posted in А10.1 Слика и посока

0500+ « 1910_Norwood Young – ‘The story of Rome’

…Велизар Македонскиот генерал…

0535+ « 1990.09.01_Eleanor Shipley Duckett - 'The Gateway to the middle ages - Italy'
Posted in А10.1 Слика и посока

0535+ « 1990.09.01_Eleanor Shipley Duckett – ‘The Gateway to the middle ages – Italy’

„Велизар (Ромејски генерал) е роден во Источните делови од македонскиот народ…“

1400~ « 1837_Townsand George, George Cattley, Stephen Reed - 'The acts and monuments of John Foxe'
Posted in _Избор А10.1 Слика и посока

1400~ « 1837_Townsand George, George Cattley, Stephen Reed – ‘The acts and monuments of John Foxe’

Султанот Мехмед I Челеби охрабрен од негрижата на европските принцови, и поради неслогата помеѓу Грците и другите нации околу нив, долго им штетел  на Бугарите, Србите, и Македонците, дури и за времето на Сигизмунд (моќен полски крал).  

1897.02.06_South Wales Echo - 'The Macedonian question'
Posted in А11.1 Слика и посока

1897.02.06_South Wales Echo – ‘The Macedonian question’

„…Зошто не Македонија за Македонците, како и Бугарија за Бугарите и Србија за Србите…“

1872_Иван Вазов, бугарски поет
Posted in А5.1 Слика и посока

1872_Иван Вазов, бугарски поет

Бугарскиот поет Иван Вазов уште во далечната 1872 година пишува за Македонците како посебен народ.

1934_Васил Ивановски Бистришки - „Зошто ние Македонците сме одделна нација“, 'Македонско знаме', Детроит
Posted in А3.1 Слика и посока

1934_Васил Ивановски Бистришки – „Зошто ние Македонците сме одделна нација“, ‘Македонско знаме’, Детроит

Во 1934 година во Детроит, во весникот „Македонско знаме“, Васил Ивановски под псевдоним „Бистришки“ ја пишува статијата – “Зошто ние Македонците сме одделна нација“. Во неа Бистришки детално ги објаснува разликите помеѓу Македонците и соседните народи. Дел од ракописот од фељтонот „Македонската нација и македонското национално сознание“ на Васил Ивановски подготвен во 1934 г.. Првата статија насловена „Што е нација?“…

1903_Крсте П. Мисирков - 'За Македонските работи'
Posted in А2.1 Слика и посока

1903_Крсте П. Мисирков – ‘За Македонските работи’

1914.03.02_Димитрија Чуповски - 'Македонски Голос'
Posted in А3.1 Слика и посока

1914.03.02_Димитрија Чуповски – ‘Македонски Голос’

1299_Стефан Милутин (благочестиви цар Македонски)
Posted in А7.1 Слика и посока

1299_Стефан Милутин (благочестиви цар Македонски)

Указ на Стефан Милутин, дедото на Цар Душан, од 1299 година. И двајцата се титулирале како македонски цареви. Слика од указот беше објавена на страницата на Народната библиотека на Србија, која набрзо подоцна беше отстранета од таму.

1751+_Преселба на Македонци во царска Русија и македонскиот полк
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1751+_Преселба на Македонци во царска Русија и македонскиот полк

  Молдавскo, Македонскo и Унгарско одело во полкот.     1752_Службен документ поврзан со македонскиот полк во царска Русија   1751.12.24 « 1830_Молба од припадници на повеќе балкански православни народи до руската императорка Елизабета за преселување од Војводина во Русија     1751.12.24 « 1830_Одлуката на руската императорка Елизабета со која дозволува Бугари, Македонци, Власи и припадници на други народи…

1778_Христофор Жефарович - 'Стематографија'
Posted in А10.1 Слика и посока

1778_Христофор Жефарович – ‘Стематографија’

Македонски полк во Украина за време на Царска Русија. Полкот бил составен од околу 4.000 луѓе, располагал со свој печат, со посебна униформа (палто и жолти панталони, прошарани со црни гајтани, црвена капа), со македонски грб и амблем со штит со две вкрстени копја. Полкот и четите имале и посебни знамиња. До 1776 г. полкот имал грб со амблем на…

1892_Бугарската штампа против македонските родољуби 'Лозарите'
Posted in А5.1 Слика и посока

1892_Бугарската штампа против македонските родољуби ‘Лозарите’

Весникот “Лоза” бил укинат по само 4 броја, а издавачите и соработниците биле нарекувани сепаратисти и предавници, па биле апсени, со што се растурила Дружината… исто како и Словенско-македонската Книжевна Дружина на Ѓорги Пулевски претходно (Софија, 1888).

1892_Весник 'Свобода' против македонските родољуби 'Лозарите'
Posted in А5.1 Слика и посока

1892_Весник ‘Свобода’ против македонските родољуби ‘Лозарите’

Написи во бугарскиот про-владин весник ‘Свобода’ … против македонските патриоти организатори на списаението ‘Лоза’.

1892.04.13_весник 'Свобода' Димитар Т. Левов за 'Лозарите' (Mладата Македонска Книжовна Дружина)
Posted in А5.1 Слика и посока

1892.04.13_весник ‘Свобода’ Димитар Т. Левов за ‘Лозарите’ (Mладата Македонска Книжовна Дружина)

На велико-бугарските шовинисти отсекогаш им пречело тоа што татковината за Македонците пред се’ и над се’ била историска Македонија, тоа што се поистоветувале со народот на Филип II и Александар Македонски. Им пречело и тоа што Македонците се спротивставувале на културната и јазична асимилација, на наметнувањето на тешко разбирливото за нив источнобугарско наречје итн. —————-— 13.IV.1892 Димитар Т. Левов за…