Posted in А17.1 ДМК Слика посока В2.2 јазик

Зборокоренување – Поука 01, „БА“ (прв дел)

======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Јазик Тема: Зборокоренување (бр4) ======= МНА ======= ЗБОРОВИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОИ СОДРЖАТ „БА“ Силни биле владетелите БAСИЛЕИ поставени да владеат на земјата по волјата од БOга! Како што БАБА-та на внучињата им ги предава преданијата полни со духовна снага (БA), така БА–СИЛЕОТ му ја предавал СИЛАта на БАСИЛЕОТ по него, чија титула е…

Posted in В06 Соопштенија

Македонски проглас

Ние, македонските православни верни чеда на Православната Црква, Македонци по род, коишто сме крстени и духовно пораснати во, за нас, најсветата МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, древната Охридска Архиепископија, во однос на решавањето на македонското црковно прашање, НЕМА НИКОГАШ ДА ГО ПРИФАТИМЕ следното: 1. Ние, македонскиот народ православен христијански, нема да прифатиме правно самоукинување на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА),…

Posted in В13 Друго

Пристрасност и расудливост

За македонското родољубие и општо сегашната македонската национална борба, од исклучителна важност е да се посвети внимание на две важни човечки особини, способноста за расудување и слабоста на пристрасноста. Пристрасните луѓе се оние кои завземаат и поддржуваат страна независно дали е или не е во право. Расудливите ги поддржуваат страните според мерата која колку е во право. Пристрасноста на пристрасните…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Народниот имот на распродажба

Како надоврзување на нашиот текст 08.11 оваа година, за случајот АД ПОШТА и по најавата на вршителот Министер за финансии – Фатмир Бесими за можна продажба на уште неколку друштва во кои државата е единствен или мнозински сопственик, чувствуваме потреба да споделиме наш став по однос на оваа прашање. Намерата за продажба на дел од друштвата во државна сопственост е…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В06 Соопштенија

Поддршка на Светскиот Македонски Конгрес

Македонска Национална Академија (МНА) се приклучува го подржува ставот на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) против новите разнебитувачки одлуки на Намесничката Колонијална Управа на чело со Зоран Заев. Намесничката Управа на чело со странскиот Намесник Зоран Заев продолжува со намерното поставување на најнепогодни лица за вршење на чувствителни национални должности, со цел за понатамошно разградување на македонската државност. Ги повикуваме политичките…

Posted in В12 Геостратегија

Сѐ најдобро за обичниот американски народ

– осврт за случувањата во САД – Внатрешната сила на САД како основа на меѓународната сила е заснована на извонредната работна делотворност на обичниот Американец. Работните постигнувања (резултати) кои ги постигнува американскиот работник или фармер во условно речено погрубите дејности ги нема во ниедна друга држава во светот. Тоа ја дава темелната индустриска сила која ѝ дава полет на над…

Posted in В09 Јазик

Туѓизмите во македонскиот говор

ТУЃИЗМИТЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ ГОВОР И ЈАЗИК Повод за написов е отворањето на уште еден предметен оддел „Туѓизми во македонскиот јазик“, е нападот на опслужувачите на „Дигиталниот речник на македонскиот јазик“, објавено во весникот „Вечер“ на 11.11.2020 година. Во време на сѐ позачестени негирања на македонскиот корен , јазик, правопис од страна на „добрите“ соседи и нивните помагачи, должност на секој…

Вероучение - Поука 03
Posted in В09 Јазик

Демократија или демонкратија

Несоодветните зборови ја поматуваат свеста и не ја поткренуваат на дејство. Како такви можат да бидат добри за филозофија, ама не и за придвижување. Словенските јазици, посебно македонскиот им пристапува на поимите од напред в лице. За правилен пристап на поединецот и општеството, неопходно е во говорот да се пронајдат и употребуваат зборовите кои се правилно поврзани со поимите во…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В08 Историја

Мал прилог кон крупна работа

Името Бугари; Бугарија, гордост или „системска грешка“? Или и едното и другото? Напомена! Текстов не се однесува на Бугарите кои си се чувствуваат Бугари, го почитувам правото на секој поединец да се чувствува според своите убедувања од било кои причини и побуди, но кога тоа суверено и човеково право мене лично ми се загрозува, од било кој субјект вклучително и…

Posted in В10 Стопанство

Случајот АД ПОШТА

Раздели па владеј, обезвредни па продај! Случајот АД ПОШТА – Скопје, грешка или измама? Уште една компанија Акционерско друштво во државна сопственост оди на распродажба, продажба од втора рака, како стока со грешка, фелер, рекламација по багателна цена. АД ПОШТА, години по ред остварува значителни загуби од работење како и дополнителни наоди констатирани од Државниот завод за ревизија и независниот…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Здравјето, високодоходовна дејност во Македонија

Во друштвото нa најуспешни и најдоходовни друштва во Македонија се наоѓаат и пет деловни субјекти од здравствениот оддел. Тоа се две клинички болници, една општа болница и два центри за дијализа. Само наведените претпријатија, во 2019 година оствариле вкупен приход од 5,3 милијарди денари (86,2 милиони ЕУР) и вкупна добивка од 710,7 милиони денари (11,56 милиони ЕУР). Успешно, нема што….

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В13 Друго

Уништете го подобриот од вас!?

Македонска клетва, судбина, синдром или пркос. Напредокот во секоја област се должи на исклучителните способности, знаења, идеи кои ги поседува исклучителниот поединец. Ако тие исклучителни поедници се сплотат, здружат, енергијата се мултиплицира и допринесува за општ и целосен развој на заедницата. Дали ние ги препознаваме исклучителните поединци, личности со посебни способности, личности чии идеи и ставови се најподобни, нудат брзи…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Најголеми даночни должници во Македонија

Кои cе се најголеми даночни должници во Македонија? Знае ли некој? Во периодот кога државата поради корона пандемијата се наоѓа во длабока финансиска криза, се чини дека излезот го наоѓа само во прекумерното задолжување со кредити. Дали задолжувањето е единствен начин да се пополни буџетската дупка или можеби има и други начини кои случајно или намерно се забораваат? Повод за…

Posted in В06 Соопштенија

Поддршка на МНА за предлог – декларацијата на ПП Левица

Ние раководството и членството на Македонска Национална Академија, како и мнозинството од македонската јавност, сметаме дека треба да се даде целосна поддршка на Предлог – декларацијата за осуда на бугарските национал-шовинистички претензии, изготвена од пратеничката група на ПП ЛЕВИЦА при Собранието на Република Македонија. Ги повикуваме и другите македонски субјекти да го поддржат ова барање на ПП Левица. Се надеваме…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in ВII СОГЛЕДБИ

СОГЛЕДБИ – ВОВЕД

Почитувани родољуби, Македонци. Во претходните неколку дена имавме интензивни разговори со цел преземање на конкретни активности за делување. Начелно се договоривме да ја активираме фејсбук страницата, така што секој ден (или скоро секој ден) ќе објавуваме нaши авторски текстови за актуелни теми во Македонија. Планот ни е секој ден да се постира по една македонска патриотска песна и по еден…