Вероучение - Поука 03
Posted in А1.3 Само посока А25.3 Дела и Настани

1944.10.01_ЦК КПМ до ЦК БРП (К), писмо

На состанокот другарите Темпо и Лазо се спогодиле со Вас во следните точки: 1. Македонскиот народ во бугарскиот дел на Македонија има право на самоопределување до отцепување и доброволно обединување со други народи. 2. Врз основа на тоа основно демократско…

Posted in А17.1 Слика и посока

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania

  Во овој документ од Средишната Американска Разузнавачка Служба – CIA, се тврди дека Албанија како држава е створена од Големите Сили за да се оневозможи било која подрачна сила да има пристап до Отранскиот протек и влезот во Јадранското…

1902.10.17_The New York Times - The Macedonian Insurrection
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.10.17_The New York Times – The Macedonian Insurrection

„МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ.“ Кратка вест во која се вели: „… Во политичките и дипломатските кругови во Константинопол, вели дописникот на The Times од турската престолнина, се верува дека спокојството ќе биде брзо воспоставено во Македонија. …“   „… THE MACEDONIAN INSURRECTION….

1902.08.23_The New York Times - Plot to kill the Sultan
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.23_The New York Times – Plot to kill the Sultan

„… ЗАГОВОР ЗА УБИВАЊЕ НА СУЛТАНОТ. Сарафоф, македонскиот водач, рече дека организирал комитет за да го изврши неговиот атентат. ВИЕНА, 22 житар – Еден весник објавен во Букурешт вели дека дознава дека М. Сарафоф, поранешен водач на Македонскиот револуционерен комитет,…

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот…

1902.04.11_The New York Times - The discredited appelant from Macedonia
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.11_The New York Times – The discredited appelant from Macedonia

„… Македонецот е човек сосем способен да си помогне за сѐ што е на повидок, а главната негова употреба на мисионерите е да ги направи да донесат придонес кон неговиот револуционерен фонд. …“ Статијата зборува за добриот однос на македонските…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во…

1902.08.06_The New York Times - Dare not check Macedonians
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.06_The New York Times – Dare not check Macedonians

„… ПОДОБРО НЕ ПРЕДИЗВИКУВАЈ ГИ МАКЕДОНЦИТЕ Зошто Принцот Фердинанд од Бугарија е точно, како што е обвинуван, дека тајно го заштитува Комитетот. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Жит. 6. – Виенскиот дописник на The Times вели дека примил…

1902.08.18_The New York Times - Macedonians divided
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.18_The New York Times – Macedonians divided

„… МАКЕДОНЦИТЕ ПОДЕЛЕНИ Избрани Два Комитети, Сарафовите Поддржувачи Држат Одделен Конгрес. Софија, Жит. 17. – Македонскиот комитет кој беше во конгрес овде од Жит. 10 го реизбра поранешниот комитет. Поддржувачите на М. Сарафов, познатиот бивш Претседател на комитетот, одржа одделен…

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1923_Vesnik ‘Narodno jedinstvo’, br48, Hrvatska

„Србите велат дека ние Македонците сме Срби и дека тие нѐ ослободиле. Да видиме што говорат нивните дела, односно недела спрема нашиот народ. А тие говорат дека за нас Србите се полоши и од Турците. Бидејќи не е само тоа…

1878.03-04.15_Дејствителен државен советник Хитрово, Сан Стефано
Posted in А8.3 Само посока

1878.03-04.15_Дејствителен државен советник Хитрово, Сан Стефано

(Санстефано, 15 тревен 1878 година) (Михаил Александрович Хитрово бил првиот руски конзул во Битола, член на Санкт Петербуршкиот словенски комитет и добар познавач на Македонија и Македонците, н.б.) „…Така четата на Ѓорѓија Пулевски во текот на дваипол месеца ја обезбедуваше…

Вероучение - Поука 03
Posted in А11.3 Само посока

1903.09.24_The National Tribune, p3

Уште една новинарска статија која укажува за склоноста (тенденцијата) за отстранувањето на Македонија од званичната документација. „Во дописите од Константинопол постојано се спомнува Македонија. Нашите читатели ќе имаат големи тешкотии да ја најдат на мапата, бидејќи македонското име исчезна од…

Вероучение - Поука 03
Posted in А11.3 Само посока

1903.06.16_The Sun, p12

Поимите Македонија, Македонци, македонски народ и јазик, носат со себе голема историска гордост и вековна традиција. Така секој оној којшто сакал да ги добие тие вредности во свој посед, извесно време ја забранувал нивната употреба, заради претопување (отстранување) на неговите…

Posted in А8.1 Слика и посока

1903.04.07_Султанска наредба – забрана на името Македонија

Името Македонија, Македонци е во непрекинатост забранувано и присвојувано име. Забранувано како народносен поим, присвојувано како титула и бренд за посед. Со завршетокот на македонското превладување сите подоцнежни империи поради историски геостратешки засегања имале и во денешницата имаат повеќе или…

1945.02.11_Смиле Војданов (Претседател на МАНЛ) - Меморандум до Френклин Д. Рузвелт (Претседател на САД)
Posted in А* Избор А1.1 Слика и посока

1945.02.11_Смиле Војданов (Претседател на МАНЛ) – Меморандум до Френклин Д. Рузвелт (Претседател на САД)

  „Со оглед на честите референци за македонското прашање во последните депеши од Балканот, како и поради тоа што јавно се разговара за проблемот околу идните граници меѓу балканските земји, Националниот комитет на Македонско-американската народна лига на САД што се…