Posted in А24.1 Чети

1903.08+_Македонска чета за време на Илинден

Posted in А33 Правни дејства

2023.09_Обединета Македонска Дијаспора – Денови на македонското наследство, САД

Градоначалникот на Њујорк Ерик Адамс ја прогласи оваа сабота, 16 гроздобер, за ден на македонското наследство. Тој, заедно со македонската заедница во Њујорк, денес се очекува да го крене македонското знаме на настан на Вол Стрит во Менхетн, по повод 32 години од независноста на Македонија. „Македонските Американци ќе продолжат да играат клучна улога како што преземаме цврсти чекори да…

Posted in А17.1 ДМК Слика посока А9.1 Слика и посока

1939.01.30_LIFE Magazine – Vasilka M. Petroff

„… Господа: Ве замолувам прибележете го моето негодување против онеправдувачката употреба на изразот „родени убијци“ која им е нанесена на Македонците. Горд и интелегентен народ, Македонците храбро се борат против друштвените, политичките, и стопанските турски угнетувања во должина од пет векови. После Светската Војна, Македонија беше поделена помеѓу три балкански земји, секоја обидувајќи се да ја надмине другата во наметнување…

Posted in А5.2 Само слика

1859 _БАН – ‘Гласник’ кн. VIII, с15-16

Покрај сите прикривања при обработката на материјалите се случува да не може да се избегне изнесување податок кој ја потврдува вистината на македонското гледиште. Така во овој документ на Бугарската Академија на Науки се тврди дека во неколку извори се споменува автобиографска белешка на св. Кирил Филозоф, каде стоело дека ја нашол АЗБУКАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ СЛОВЕНИ. Што било заведено во…

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1711.03.03 « 1958_Мита Костић – ‘Култ Петра Великог код Руса, Срба и Хрвата у XVIII веку’, Бр8, с92

Рускиот цар Петар Велики во еден свој познат проглас, Македонија јасно ја разликувал како одвоена земја од Србија и други наброени балкански земји: „до сите христијани од грчки (православни н.з.) и римски закон (римокатолици н.з.) во Србија, Славонија, Македонија, Босна и Херцеговина“. Овде не стои ни Стара Србија, ни Бугарија, туку така како што секогаш било само Македонија.   „……

Вероучение - Поука 03
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.3 Само посока

1903.08.14_Osaka Majnichi Shimbun, Japan

„… Изгледа дека е многу тешко да се најде темелен начин за да се решат проблемите на Балканот. Се стравува дека ако продолжи борбата, мирот во Европа исто така ќе биде нарушен. Повикувајќи се на вестите што доаѓаат од Лондон, востанието сѐ уште се шири, а згора на тоа извршен е и атентат врз рускиот конзул. Востаниците се составени од:…

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1902_Die Zeit, n288, Austria

„… Сарафов работи на тоа Македонија да добие политичка самостојност. Факт е дека постои извесна разлика помеѓу македонското наречје и јазикот што се зборува во Србија или во Бугарија, поради што постои желба наречјето на оваа покраина самостојно да се развива. Во таа смисла Сарафов го даде слоганот: Македонија на Македонците!… Ако Сарафов сериозно мисли за самостојноста на Македонија, ние…

Posted in _Избор А17.1 ДМК Слика посока А9.1 Слика и посока

1978.08.25_The Greenville News – ’Hua praises Macedonian ‘traditions’‘, South Carolina, US

„Македонската нација има древна историја и славни револуционерни традиции“ Хуа Гуофенг – наследник на Мао Цетунг, водач на Кинеската Комунистичка Партија и Премиер на Народна Република Кина. Изнесеново досега беше познато само како гласина. Дека некогаш висок кинески политичар на средба со македонските политичари, им споменал за древното македонско потекло. Некој од македонските комунисти му возвратил дека – ние сме…

Posted in А3.1 Слика и посока

1936.07.24_Петар Делииванов – Туше – Статија во ‘Македонски вести’, г. II, бр59, стр1

„Засега положбата е безнадежна. Меѓутоа, колку и да е мрачна таа денес, промени сепак ќе настанат… Еве што треба, без да очајуваме, да очекуваме од развојот на работите, поставувајќи си должност да ги насочиме усилбите и дејноста кон помагање и зачувување на македонската свест кај сите Македонци, каде и да се наоѓаат тие, а да ги одбегнуваме сите пречки што…

Posted in А17.1 ДМК Слика посока

1928_Георги Трайчев – ’Духовните качества на македонските българи‘, София

Бугарофилот Георги Трајчев, како и многу други застранети, на извесни места во своите дела, неизбежно се самонегираат. Така во неговата книга тврди дека денешните Македонци зачувале дел од силните квалитети на старите Македонци. „Македонецот поседува дел од квалитетите на древниот македонски народ, на кои водачи им биле Филип Македонски и неговиот син Александар Велики. Зачуван е старомакедонскиот антрополошки тип во…

Posted in А24.1 Чети

1903.10.04_Illustrazione Popolare, Italia

Слики од последните денови на Илинденското Востание. На сликите се прикажани востаници од четата на Питу Гули. Сликата е доставена со откуп на изворниот примерок на списанието од оперскиот пеач Благој Нацоски.   Посочил: Јован Јован

Posted in А5.1 Слика и посока

1922.02.2306_Бюлетин No. 2, Пловдив

Кому да се надеваме? Сегашната насилничка положба во Македонија е осудена со меѓународните договори, при чие изработување немало две договорни страни, туку од една страна победници – од друга победени. Независно од тоа, самиот Македонец не е прашан, туку му е наметнато едно решение, со чија сила Македонија е разделена на три дела и Македонците се оставени под три туѓински…

Posted in А9.1 Слика и посока

1907.03_The Technical World Magazine

Македонка, претставена како припадничка на посебен народ, напоредно со другите.   Посочил: Вождот

Posted in Б1.1 На македонски

1998_Блаже Ристовски – ‘Димитар В. Македонски’, Скопје (МАНУ) (pdf)

ПО ПОВОД 150-ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО И 100-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА (1848-1898) Во нашите учебници мегу учебникарите од XIX век обично само се споменува и учителот Димитар Македонски. Има и основно училиште во Скопје што го носи неговото име. Но одвај ли некој знае нешто повеке за животот и дејноста на овоі македонски културно-национален деец. Се повторуваат главно податоците што патем своевремено…

Posted in А26.3 Дела и Настани

1943.03-1944.11_Билтен на штабот на Втората Македонска Ударна Бригада – ‘Борбите во Македонија’ (pdf)

БИЛТЕН ШТАБА ДРУГЕ МАКЕДОНСКЕ УДАРНЕ БРИГАДЕ ОД 2 АВГУСТА 1944 ГОД. О БОРБАМА ОД 7 ЈУНА ДО 29 ЈУЈ1А 1944 ГОД. ПРОТИВ БУГАРСКИХ ОКУПАТОРСКИХ СНАГА 1 СМРТ ФАШИЗМУ — СЛОБОДА НАРОДУ! Б И Л Т Е Н војних операција II македонске народноослободилачке ударне бригаде 2 у месецима јуни и јули 1944 г. Јединице II македонске народноослободилачке ударне бри- гаде у…