1828_ Aaron Jr. Arrowsmith - ’Illyricum, Dacia, Moesia, Macedonia et Thracia‘, London
Постирано во 16.1 Слика и посока 9.1 Слика и посока

1828_ Aaron Jr. Arrowsmith – ’Illyricum, Dacia, Moesia, Macedonia et Thracia‘, London

Границите на Македонија во древноста на запад завршуваат до Јадранско Море. На север зафаќаат и дел од денешен Космет.   Извор: Збирка David Rumsey

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1
Постирано во 6.1 Слика и посока

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1

„… Секој ден влечкаат сиромашни Македонци, земјоделци во затворите поради долгови од 60 до 100 драхми. (…) Сите овие сиромашни МАКЕДОНЦИ не знаат грчки, си го зборуваат МАКЕДОНСКИОТ јазик. Од многу тепање биле принудени да речат дека низ нивните села…

1906_H.N. Brailsford - ’Macedonia - Its Races and Their Future‘, p96
Постирано во 10.1 Слика и посока

1906_H.N. Brailsford – ’Macedonia – Its Races and Their Future‘, p96

„… Под третиот цар, Самоил, источните покраини беа изгубени, но Империјата остана цврсто сместена на запад, со главен град Охрид, каде ја задржа својата независност до 1018 година. Така, определено беше македонска држава, а Охрид се здоби со традиција на…

2004.04.29_Roger D. Woodard - ’The Cambridge Encyclopedia of the World's Ancient Languages‘, p13
Постирано во 16.3 Само посока

2004.04.29_Roger D. Woodard – ’The Cambridge Encyclopedia of the World’s Ancient Languages‘, p13

„… Прецизната смисла од ‘зборување македонски’ во овие и други пасоси може да бидат и биле расправани (предмет на расправа н.з.); сепак кога овие посоки на македонскиот говор се сметани во нивниот контекст, не е тешко за некој да заклучи…

1928_Jouguet Perre - ’l'impérialisme macédonien et l'hellénisation de l’orient‘, p68, p394, London
Постирано во 16.3 Само посока

1928_Jouguet Perre – ’l’impérialisme macédonien et l’hellénisation de l’orient‘, p68, p394, London

„… Сега непријателите на Македонија ги претставуваат Македонците како варвари … Сигурно не за Грција се борел кралот Филип Македонски …“   Посочил: Кукузел

1942.10 « 1975_Marshall Lee Miller - ’Bulgaria during the Second World War‘, p123, (Stanford University Press)
Постирано во 10.1 Слика и посока

1942.10 « 1975_Marshall Lee Miller – ’Bulgaria during the Second World War‘, p123, (Stanford University Press)

„… Германски разузнавачки извештај од 1942 запазил: ‘Македонците, кои во текот на југословенското владеење со воодушевување гледаа на сѐ што е бугарско, сега се извонредно разочарани откако се запознаа со целосно поткуплива како и неспособна бугарска управа’ …“ Посочил: Кукузел…

1903.03.23_Političen list - Slovenec, Ljubljana
Постирано во 7.1 Слика и посока

1903.03.23_Političen list – Slovenec, Ljubljana

„… ‘Албум за Македонија и животот во неа’ на 1.500 страници имаат намера да издадат руските писатели. Ќе учествуваат и Лав Толстој и Максим Горки. Се смета дека со тоа македонските маченици ќе добијат 20.000 рубли. Исто така во полза…

1903.09.13_The New York Times - The Macedonian massacres
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.09.13_The New York Times – The Macedonian massacres

  Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИ КОЛЕЖИ Од писмата до уредникот на Њу Јорк Тајмс Во писмото се повикува на совесност во однос на злосторствата кои се случувале во Македонија после Илинденското Востание. Така пишува „секој чесен Американец мора да…

1903.09.16_The New York Times - The Macedonian massacres
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.09.16_The New York Times – The Macedonian massacres

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИТЕ КОЛЕЖИ. Писмо испратено до уредникот на Њу Јорк Тајмс.   Творецот на писмото прави споредба со злосторствата извршени од царска Русија во Кишињев на кои дипломатски се реагирало и ги споредува со злосторствата на ‘крволочните,…

1903.09.18_The New York Times - Austria and Russia may occupy Macedonia
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.09.18_The New York Times – Austria and Russia may occupy Macedonia

Доказната вредност е што се зборува за заштита на Македонија од турските насилства разгледувајќи ја како одделна единица при тоа воопшто не споменувајќи ги хегемонистичките желби за завладување од страна на соседите. Краток опис на содржината: МОЖНО ОКУПИРАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА…

1903.09.20_The New York Times - England and Macedonia
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.09.20_The New York Times – England and Macedonia

Доказната вредност на оваа новинарска вест е во тоа што се зборува за независност на Македонија како најправилно решение и при тоа воопшто не се споменува припојување кон некоја соседна држава. Краток опис на содржината: Од писмата испратени до уредникот….

1903.10.13_The New York Times - Macedonian Plea
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.10.13_The New York Times – Macedonian Plea

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИ ПРИГОВОР (молба, барање н.з.) Било добиено писмо од таканаречениот Комитет за Автономија на Македонија кој повикува на внимание кон источно европското прашање. Во документот од 12 точки биле дадени предлози за Султанот и за потписниците…

1903.10.16_The New York Times - Macedonian leader dead
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.10.16_The New York Times – Macedonian leader dead

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИОТ ВОДАЧ Е МРТОВ.   Се работи за лажна вест дека погинал Борис Сарафов. Во новинската вест се зборува за разни гласини кои стигнале дека Борис Сарафов настрадал во близина на Лерин (Флорина). Ако е тоа…

1903.10.17_The New York Times - Exodus of Macedonians
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.10.17_The New York Times – Exodus of Macedonians

Краток опис на содржината: ЕГЗОДУС НА МАКЕДОНЦИТЕ Од Турција тогашна Отоманска империја кон Бугарија пребегнале 22,000 бегалци и од Одринскиот вилает уште 19,000. Повеќето од нив биле стари луѓе, жени и деца. Сите биле во состојба на целосна беда. Сето…

1903.10.19_The New York Times - The Macedonian refugees
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.10.19_The New York Times – The Macedonian refugees

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИТЕ БЕЖАНЦИ.   Општината во Варна изгласала 20,000f. за помош за бежанците кои гладуваат. Сите класи (од општеството н.з.) вклучувајќи многу жители кои се странци прилагале изобилно за помош на бежанците со исклучок на Грците и…