Оддел: А09 Светски печат

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СВЕТСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1930.07.27_The New York Times - A macedonian denial-01
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А9.1 Слика и посока

1930.07.27_The New York Times – A macedonian denial

„МАКЕДОНСКО НЕГИРАЊЕ … Централниот комитет на Македонската Политичка Организација од Соединетите Држави, преку нивниот Заменик Претседател, Л. Л. Киселинчев, излезе со изјава која се однесува на обидот за атентат врз Др. Константин Ангелеску, тековен романски Министер за Внатрешни, во златец 21, за тоа дека Георг Беза, кој требало да биде атентатор е непознат за Македонското движење; дека Македонското движење ‘или…

1920.02.10_The Guradian, p5-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1920.02.10_The Guradian, p5

Во прегледот на книгата „Тракиското прашање“ во низа од наброени тези се заклучува дека нема поврзаност помеѓу средновековното бугарско кралство со современата бугарска држава. Во средновековното бугарско кралство не се зборувало на „Славјански“ јазик. Тие подоцна го презеле македонското славјанско нарече од Македонските Славјани кои во 9тиот век ги освоиле и кои станале преовладувачка националност. Така во 865 кога преминале…

1905.02.22_Grey River Argus - Torrid-Australia-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1905.02.22_Grey River Argus – Torrid-Australia

Дописникот на весникот во разговор со претставник на друг весник, ја изнесува замислата голема маса од Македонци (споменува 100 000) да бидат преселени во северните области од Јужна Австралија. Како најпогодни за колонизација на таа област. Така Македонците угнетувани од Турците во таа област би можеле да стекнат пристоен живот. Дописникот изнесува голем број на пофалби за Македонците како народ:…

1904.03.30_New Zealand Herald, p5 - The Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1904.03.30_New Zealand Herald, p5 – The Macedonians

„МАКЕДОНЦИТЕ. … Лондон, 29 цутар. Во Долниот дом за време на третото читање на нацрт-законот за присвојување, Ерл Перси рече дека сознанијата на Владата за Македонците се дека тие не се подготвени повторно да се соочат со ризиците од бескорисна борба.“ THE MACEDONIANS. By Telegraph.—Pres Allocation.—Copyright. (Received March 30, 12.48 a.m.) London, March 29. In the House of Commons during…

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand-01
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand

„… Разбивање на Македонците Совети од Солун тврдат дека Сервет паша, со шест баталјони, јуришал на позицијата држени од три илјади Македонци кај Смилево. Илјада Македонци биле убиени, а останатите избегале пред да започне артилерискиот оган. …“   „… Rout of Macedonians Advices from Salonika state Servet Pasha, with six battalions, stormed a position held by three thousand Macedonians at…

1949.03.01_Northern Advocate, p5, New Zealand-01
Posted in А26.3 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1949.03.01_Northern Advocate, p5, New Zealand

„… Македонците да постават држава АТИНА. ср. (13 часот) – Командантот на герилските сили во Јужна Грција (Константино Каргиоргија) објави дека Славјано говорните Македонци од Бугарија и Југославија наскоро ќе се приклучат на „слободната грчка“ герилска Влада. Говорејќи за слободното грчко радио, Каргиоргија рече дека оваа одлука е донесена на конференција во грчките планини на Македонскиот Ослободителен Фронт. Целта е…

1895.08.14_New Zealand Herald, vXXXII, Issue9898, p5 - The Macedonians appeal to Mr. Gladstone-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1895.08.14_New Zealand Herald,p5 – The Macedonians. Appeal to Mr. Gladstone

„… МАКЕДОНЦИТЕ. АПЕЛ ДО Г-ДИН ГЛЕДСТОУН. Лондон, Житар 12. Македонците се жалат до Г-дин Гледстоун да им помогне во нивната броба против Турското угнетување. …“   Посочиле: МНА Извор: Papers Past

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го укочи револуционерното движење. Минатата година настанаа поделби во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под г-дин Сарафов беа обвинети дека работат повеќе за бугарското проширување отколку за независноста на Македонија. Нов комитет беше основан кој искрено промовира македонската независност…

09_0128-00815 Самобитност _ 1903.04.04_The Advertiser, Adelaide-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.04.04_The Advertiser, Adelaide

„… Ласкави зборови беа упатени до Албанците. Тие беа “бедем” на Исламот против Европа и против бунтовните Македонци, и други такви нешта. И бидејќи поделбата на царството беше спротивно на законот на Исламот, Султанот, како Калиф (врховен исламски поглавар н.з.), како командант на Верните, не можеше да додели ништо налик автономија на било која од своите покраини. Македонската автономија би…

1920_Василије Марковић - 'Православно монаштво и манастири у средњевековној Србији', стр9, Сремски Карловци-01
Posted in _Избор А17.1 ДМК Слика посока А9.1 Слика и посока

1920_Василије Марковић – ‘Православно монаштво и манастири у средњевековној Србији’, стр9, Сремски Карловци

„Самоилово македонско царство“, со седиште во Преспа, а нејзиниот владетел, Цар Самоил, се нарекувал наследник на Александар Македонски. „… Самуил сам себе се нарекувал „наследник на Александар Велики и Пир … Но спрема други показатели, Самоиловото владеење, коешто претставува вистинско херојско доба на Македонија, не било неповолно за развивање на монаштвото. Сѐ до денес, зачувани се остатоците на една силна…

1996.02.02_Evening Standard, p85'-01
Posted in А28 Македонија Независна А9.1 Слика и посока UK

1996.02.02_Evening Standard, p85

На барање од британската разузнавачка служба MI6 дека книгата ‘Field of Wheat, Hills of Blood’, напишана од Гркинката Анастасија Каракасидоу, наводно ќе доведе до терористички напади, Кембриџкиот Универзитетски Печат ја цензурирал и одбил да ја испечати. Тоа довело целото универзитетско антрополошко уредништво да поднесе оставка. Етнографската книга за селата во “северна Грција” била одбиена затоа што била “противречна на грчката…

1903.03.04_Neue Freie Presse-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.04_Neue Freie Presse

„.. Софија, Цутар 3. Местната полиција конфискува 200 пушки од Македонците …“ “… Sophia, March 3. Local police confiscated 200 rifles from Macedonians …”   Посочил: Марио Трајкоски

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago

„Бугарија Колонија на Велика Британија Софиските дописи покажуваат колку „независност“ има Бугарија, со наведување на сторијата дека бугарската Влада протестира против британското барање  Македонското револуцинерно потиснувано национално движење да биде енергично истиснато. Министерот за надворешни Буров објави дo британскиот министар Сер Сидни Вотерлоу (Sidney Waterlow), дека ‘британското настојување за строги мерки’ испровоцира големо возбудување и ќе биде „невозможно да се…

1870.01.14_Neue Freie Presse-02
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1870.01.14_Neue Freie Presse

Македонците споменати во германски печат 1870 година како посебен народ. „… Одма веќе Бугарите, Бошњаците, Македонците и Албанците се гледаат едни со други со завидливост …“ “… Already today Bulgarians, Bosniaks, Macedonians and Albanians are looking at each other with a feeling of envy. …“   „… Работливоста, трезвеноста, истрајноста на Бугарите, Албанците и Македонците е насекаде …“ „… The…

1928.11.18_The New York Times - Eleven Macedonians slain-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.11.18_The New York Times – Eleven Macedonians slain

„ЕДИНАЕСЕТ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ  Мртви Противниците на Михаилов, Новиот Револуционерен Шеф. … Допис до Време вели дека единаесет членови на Македонската револуционерна организација непријатели на Иван Михајлов, новиот поглавар, биле застрелани денес близу Петрич од Михајловите поддржувачи. Дописот тврди дека луѓето биле убиени бидејќи тие одбиле да ветат верност на Михајлов, кој не многу одамна се тврди дека објавил „смртна казна“…