Posted in 15 Странски сведоштва

1945+_Реџиналд де Бреј

Каква иронија на историјата, народот чии предци им го дале на Словените првиот литературан јазик, беа последни на кои им се призна јазикот како посебен словенски јазик, различен од соседните бугарски и српски. Посочил: Портал Денешен  

Posted in 10.1 Слика и посока 15 Странски сведоштва

1700+ « 1992.12.13_Peter I. Hidas, Ph.D. Dawson Colledge – A Brief Outline of the History of the Jews of Hungary

Во кратка историја на Евреите од Унгарија објавена на следната страница, во делот од историјата за време на Отоманската империја има пренесена изјава од Gyula Szekfu (1883-1955) – унгарски историчар, новинар, професор, член на Академијата. „… Унгарците повеќе немаа вештина…

Posted in 11.1 Слика и посока

1902.04.08_The New York Times – Macedonians Well Organized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ДОБРО ОРГАНИЗИРАНИ Имаат дури и сопствен поштенски систем – Добиваат прилози од странство Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски кабелграм ЛОНДОН, Тревен 8. – Македонските револуционери не се грижат во однос на лагодноста на Европа, вели европскиот…

Posted in 11.1 Слика и посока

1901.10.14_The New York Times – Sofia consul’s demands arrest of Macedonians

Македонскиот Комитет се смета за делумно виновен за киднапирањето на госпоѓа Стоун. Американскиот конзул смета дека позади киднапирањето стојат дел од членови на Македонскиот Комитет и бара тие да бидат уапсени. Бугарската Влада се обврзува да издејствува ослободување на киднапираните…

Posted in 11.1 Слика и посока

1903.10.07_R.Y.A. Society – ’Resolution‘, Oxford Road – Riding

„… Мој Лорду, На големиот собир одржан во P.S.A Society, Oxford Road во Ридинг во неделата попладне едногласно беше одлучено да побараме од Вашето лордство од името на Владата да им се стави крај на страшните злосторства што се вршат…

0900+_Joannes Caminiata - ’De excido Thessalonicensi‘, cap6, Theophania Contin
Posted in *Избор 11.1 Слика и посока

0900+_Joannes Caminiata – ’De excido Thessalonicensi‘, cap6, Theophania Contin

Средновековен извор потврдува за родовското мешање на Македонските Славјани со староседелското население. „… На запад (од Солун) се простира една рамнина, која завршува до едни други планини, каде се издига еден град, нарекуван Вероја (Бер), град познат како по жителите,…

Posted in 11.1 Слика и посока

1947_Cincinnati Enquirer, (M.W. Fodor)

„… После овој чин Грците повеќе не дозволуваа било кој Славјанин себе си да се нарекува Македонец. Славјано-говорното население, сега како Грци по националност, ако зборуваа Славјански беа опишувани како ‘Славјаногласни’ (Slavophone) …“ Посочил: Кукузел

Posted in 11.1 Слика и посока

1895.06.28_The New York Times – Severe Мacedonian battle

„…ЖЕСТОКA МАКЕДОНСКA БИТКA. Четири Денови на Борбa со Многу Убиени Луѓе Покрај Крива Паланка ЛОНДОН, Жетвар, 27. — Порака до Централните Вести од Белград вели дека скорешната борба во околината на Крива Паланка, Македонија, била многу жестока. Востаниците, под Говиски…

Posted in 11.1 Слика и посока

1895.07.29_The New York Times – Long Live Macedonia

„… “ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА.” Закоп во Софија Создал Можност за Демонстрација. СОФИЈА, Златец 28. — Службите држени во соборниот храм денес во чест на двајца бугарски воени старешини кои биле убиени додека се бореле на Македонска страна во пресметка со…

Posted in 11.1 Слика и посока

1901.04.18_The New York Times – Macedonian congress open

„… ЗАПОЧНА МАКЕДОНСКИОТ КОНГРЕС Виена, Тревен 18. — Пратка до Neues Wiener Tageblatt од Софија објавува за почеток на Македонскиот Конгрес, со присуство на 100 делегати. Исто така изјавува дека пред почетокот на работата на Конгресот делегатите изгореле портрет со…

Posted in 11.1 Слика и посока

1903.02.15_The New York Times – Bulgaria against IMRO

„… БУГАРИЈА МУ ДАВА ПРЕДНОСТ НА МИРОТ. Ги Растура Македонските Комитети и Апси Многу Агитатори. СОФИЈА, Бугарија, Сеч. 14.— Званично е објавено дека Владата одлучила да ги растури Македонските Комитети во Бугарија и да постави силен воен кордон покрај македонската…

Posted in 11.1 Слика и посока

1902.09.16_The New York Times – M. Sarafof Arrested

„… Г. САРАФОВ УАПСЕН. Општопознатиот Македонски Водач веќе некое време е во бегство. ЛОНДОН, Грозд. 16.— Виенскиот дописник на The Daily Chronicle вели дека е добиена телеграма од Белград која објавува за апсење на Г. Сарафов, Претседателот на револуционерниот Македонски…

Posted in 11.1 Слика и посока

1902.12.25_The New York Times – Threatens Macedonian war

„… ЗАКАНА ОД МАКЕДОНСКА ВОЈНА. Сарафов вели дека престојната неизбежна Револуција ќе им даде на Големите Сили материјал за работа. Лондонски Тајмс — Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм. ЛОНДОН Сне. 25.—Виенскиот дописник од Тајмс вели дека Вечерниот Журнал (The Evening…

Posted in 11.1 Слика и посока

1902.11.29_The New York Times – Atrocities in Macedonia

„… ЅВЕРСТВА ВО МАКЕДОНИЈА Селаните биле ужасно измачувани од Турците — Жртви од тепање по табани и осакатени за цел живот. Лондон, Сту. 29.— Беше добиена поштенска вест од Цариград под датумот на Студен 24 во која се вели: И…

Posted in 11.1 Слика и посока

1902.10.09_The New York Times – The Macedonian revolt

„… МАКЕДОНСКА ПОБУНА. Се вели дека општо востание избило во дузина на области. Софија, Лст. 8.— Ова попладне пристигнал курир во Рило, село на македонската граница, носејќи телеграма адресирана до Македонскиот Комитет во Софија, и потпишана од Николов, еден од…