1903.05.26_The Daily News, London -01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.05.26_The Daily News, London

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го парализира револуционерното движење. Минатата година се случи поделба во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под Г. Сарафов беа обвинети дека повеќе работат за бугарско проширување отколку за независност на Македонија. Беше создаден нов комитет, кој искрено промовира македонската…

1903_Пејо Јаворов - 'Македонска Песна', Али-Ботуш планина -01
Posted in А5.1 Слика и посока Г05 Книжевност - Поезија

1903_Пејо Јаворов – ‘Македонска Песна’, Али-Ботуш планина

Пејо Јаворов песната ја напишал на Али Ботуш Планина, кога бил заедно со Гоце Делчев.   Посочил: _zona93

1881_К. Перчек - 'Бугарски Дневник' -01
Posted in А12.1 Слика и посока

1881_К. Перчек – ‘Бугарски Дневник’

„… Македонецот Драндар не знаеше и не научил германски ни бугарски јазик, но знаеше и зборуваше МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК. …“   Посочил: _zona93

1900~1903_Никола Карев до Гоце Делчев, писмо-01
Posted in А1.2 Само слика

1900~1903_Никола Карев до Гоце Делчев, писмо

Моите извештаи стануваат се’ повеќе и повеќе само како голи констатации на оние свирепости и ѕверства што овој свет ги поднесува. Одамна требаше веќе да им се даде називот извештаи за несреќите и бедите на христијаните во Вилаетот. Во Крушевско и Битолско стануваат секојдневно ноќни блокади на села, а многубројните афери фрлаат многу луѓе в затвор. Не треба да чекаме…

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

ГЛОБАЛТОТАЛИТАРИЗАМ

Светските организации (како што е Светската Здравствена Организација) се КОМПРИМИТИРАНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Нивното раководење е преземено од група од интерес, така што нивните одлуки повеќе не се валидни. Целосното разобличување на погрешно даваните насоки од СЗО за време на Ковид пандемијата е еден од најочигледните докази кои ја потврдуваат компромитираноста. Темничарите ќе ги користат СЗО и други преземени организации (UNESKO образование,…

Salim Kadri Kerimi
Posted in А15 Странски изјави

Salim Kadri Kerimi

Салим Кадри Ќерими, историчар кариерeн дипломат во пензија, Скопје, за жал на својот блог во повеќе наврати Македонија ја нарекува РС Македонија, меѓутоа во изнесените податоци ги разобличува “веселите” историско-демографски бројчаности на албанските интелектуалци. Salim Kadri Kerimi, Iseluvanjeto na Turcite i drugoto muslimansko naselenie od Makedonija vo Turcija, po vtorata svetska vojna, Skopje: Akademski pečat, 2021. SQARIME RRETH DISA OPINIONE TË…

1924.03.23_The New York Times - Macedonia ready to fight Serbia-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1924.03.23_The New York Times – Macedonia ready to fight Serbia

Една подолга статија која зборува за непрекинатата македонска борба за самостојна државност од крајот на 19 и почетокот на 20 век.   „Македонија спремна за борба со Србија“ Српската Влада ја обвинувала Бугарија за неспособност да воспостават стабилна управа во Македонија. Бугарија се правда дека со договорите после Прва Светска војна таа нема доволно војска за да ја уредува состојбата…

1924.03.06_The New York Times - Bulgarians arrest more Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1924.03.06_The New York Times – Bulgarians arrest more Macedonians

Бугарската држава одговара на барањата од Југославија и спроведува дејства за сузбивање на македонските револуционерни организации кои се борат за ослободување на Македонците. Како што се чита од известувањето има јасно разликување меѓу Македонци и Бугари. „БУГАРИТЕ АПСАТ УШТЕ ПОВЕЌЕ МАКЕДОНЦИ 300 Се сега во Затвор Поради Обвиненија за Завера против Југославија. Творечки права, 1924, на New York Times Претпријатие….

Posted in А27 Југославија Социјализам

Сократ Данаилов Маркилов (1924 – 1993)

Сократ Данаилов Маркилов (1924 – 1993) — еден од најистакнатите припадници на македонското национално движење и маченик за македонската национална кауза во комунистичка Бугарија. Маркилов е роден на 12 тревен 1921 година во селото Бутково, Демирхисарско, Егејскиот дел на Македонија. Во Втората светска војна дезертирал од бугарската војска и се придружил на антифашистичкото движење. По војната живеел во градот Петрич,…

Posted in А31 Прогласи

2023.05.03_Призив на Македонците от Пиринска Македония

Повик од повеќе здруженија на Македонците во пиринска Македонија, бугарската држава да им ги оствари нивните национални права. * Здружението за заштита на основните човекови права, * ОМО „Илинден“, * Македонско меѓународно движење за човекови права, * Здружението на репресирани Македонци во Бугарија, * Антички Македонци, * Граѓанската иницијатива за признавање на македонското национално малцинство во Бугарија, * Комитет за…

Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1913.06.29_Симбирянинь, б1790, с1

С. Ф. Иљин, публицист и уредник на руското политичко списание „Симбирјанин“ се застапува за создавање независна македонска држава како предуслов за траен мир во Европа и покрај званичната политика на руската Влада секогаш да ѝ дава предност на (од Русија) новозоздадената држава и нација Бугарија. Иљин пишува дека Македонците не сакаат да бидат претопени (асимилирани) во Срби, Бугари и Грци…

Posted in А5.2 Само слика

1945+_Христо Калайджиев – Нашата пътеводна звезда

Статија на Христо Калајџиев, познаник на великанот Гоце Делчев. Статијата почнува со зборовите: „… Гоце беше и ќе биде патоводна ѕвезда за македонскиот народ во неговата борба и стремежи за национална правда, култура и благодејствие. …“   Посочил: ОМО Илинден Пирин

Вероучение - Поука 03
Posted in А17.3 ДМК Само посока

1998_Microsoft Encarta – ’Ptolemaic dynasty‘, USA

„… Династијата на Птолемеите претставува македонско се­мејство кое владеело со Египет за време на хеленистичкиот пери­од, од смртта на Александар Велики во 323 година пред Хрис­та, па сѐ до времето кога Египет станал римска провинција во 30-та година пред Христа. Во различни временски периоди Птолемеите ја држе­ле под своја власт и Киренајка (која се наоѓа во северна Либија), Палестина и…

Posted in А17.3 ДМК Само посока

1870.03.25 « 1909_Стефан Захариев (Гаврил Кацаров) – ‘Eтнографија на старите Македонци’ (списание Минало)

„сегашните Македонци кои заслепени од подзатворениот блесок на елинските мудрувања, прифаќаат да се презираат и да се откажуваат од својата народност.“ „… Но толку сега што говоревме за свадбата на богатиот Македонец Каран, сега да го оставиме споменатиот Атинеј да докажува дека Римјаните ја прифатиле раскошноста во гозбите од Македонците и да ги нарекува варварски народи, и да ги видиме…

1919.05.11_The New York Times - Macedonian settlement-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1919.05.11_The New York Times – Macedonian settlement

Пробугарски настроен известувач чиј допис бил објавен во весникот The New York Times. Повеќе од очигледно е како во текот на написот се обидува да ја омекне и пренасочи јавноста од негативниот меѓународен однос кон Бугарија, држава на страна на губитниците од Прва Светска војна. Така што не се спротивставува на независноста на Македонија за која се залагал и американскиот…