1927.12.15_The New York Times - Miss Stone dies-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1927.12.15_The New York Times – Miss Stone dies

Во веста за смртта на мисионерката Госпоѓа Стоун се потсетува за нејзиното киднапирање заедно со Катерина Цилка од страна на ‘македонските четници’.  Се потсетува на нејзината изјава дека била љубезно третирана после киднапирањето извршено ‘по налог на македонските бунтовници’. Целиот народ во Македонија имал наклонетост кон киднапирањето, верувајќи дека тоа бил чекор кон ‘ослободување на Македонија од турското владеење’. Несомнено…

1925.02.25_The New York Times - Millefs assasins were Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1925.02.25_The New York Times – Millefs assasins were Macedonians

Убиството на Степан Милев, истакнат бугарски политичар и издавач на весникот „Слово“ било извршено од страна на ‘Македонци’ како одмазда за учеството во убивањето на Александров и Чанлев, во поднасловот наведени како ‘Македонски Црвени Лидери’, а во содржината како ‘истакнати Македонски Лидери’.   Целата статија: MILEFF’S ASSASSINS WERE MACEDONIANS —– Slayers, Who Escaped, Took Revenge for the Killing of Macedonian…

1924.12.25_The New York Times - Macedonian leader is slain in revenge-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1924.12.25_The New York Times – Macedonian leader is slain in revenge

„МАКЕДОНСКИ ВОДАЧ УБИЕН ВО ОСВЕТА“ Опис на убиството на ‘македонскиот новинар’ Шанкеф или уште познат како Чалев, Шандеф и Шанлев истакнат член на ‘Македонското Националистичко движење’  од страна на Димитар Стефанов во Милано. Димитар Стефанов за себе рекол дека е ‘македонски националист’  кој силно ја сакал својата татковина на која ѝ служел и бил среќен што бил избран да се…

1977.08_ЦК на ДООМ - Илинденски проглас-01
Posted in А27 Југославија Социјализам

1977.08_ЦК на ДООМ – Илинденски проглас

ДВИЖЕЊЕ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ИЛИНДЕНСКИ ПРОГЛАС МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ! По случајот 74-годишнината од бессмртната Илинденска епопеја, Централниот комитет на Движењето за ослободување и обединувале на Македонија упатува борбени илинденски поздрави до сите Македонци. Нема Македонец кој не знае дека на Илинден 1903 година македонскиот народ се крена на востание да ги оствори своите вековни стремежи за слободен национален…

2002+_Wiktionary - Олимп, Олимпија-01
Posted in А20.1 Слика и посока

2002+_Wiktionary – Олимп, Олимпија

Во Wiktionary речникот зборот ολυμπια (Олимп, Олимпија) се наведува дека без двоумење е пред грчки.   Посочил: Македон Хегемон Извор: wiktionary.org

2002_Wiktionary - Пела-01
Posted in А20.1 Слика и посока

2002+_Wiktionary – Пела

Според Wiktionary речникот зборот πελλα (Пела) не може да се поврзе со грчкиот јазик и најверојатно има пред грчко потекло.   Посочил: Македон Хегемон Извор: wiktionary.org  

2002+_Wiktionary - победа-01
Posted in А20.1 Слика и посока

2002+_Wiktionary – победа

Во Wiktionary речникот за зборовите νίκη и Νίκη (победа) се наведува дека нивното збороизведување (етимологија) е нејасна, а нивното потекло е Пред Грчко. Најверојатно прото Индо-Европско. Од таму за зборот – Тесалоника, Салоника, Селаник (градот Солун) – завршниот дел НИКА е од пред-грчко потекло.   Посочил: Македон Хегемон Извор: wiktionary.org  

2002+_Wiktionary - Makedonija-01
Posted in А20.1 Слика и посока

2002+_Wiktionary – μακεδνός

Во wiktionary речникот при толкувањето на зборот μακεδνός (македонски) е даден заклучокот дека грчкото зборокоренување (етимологија) на зборот е нејасно. Што значи не е сигурно поврзувањето со други зборови за да се докаже неготово потекло од тој јазик.   Etymology Uncertain. Traditionally explained as either formed from a nominal construction parallel to μακρός (makrós), μῆκος (mêkos) + suffix -δόν- (-dón-)…

2000+_Webster's II New College Dictionary-01
Posted in А8.1 Слика и посока

1999_Webster’s II New College Dictionary

Александар III Велики 356-23 п.н.е. Македонски крал (336-23) & освојувач на Грција, Персија, & Египет.   Посочил: Македон Хегемон Извор: google books

1924.08.10_The New York Times - Macedonians want a republic-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1924.08.10_The New York Times – Macedonians want a republic

„ МАКЕДОНЦИТЕ САКААТ РЕПУБЛИКА Г-дин Чкатров вчера рече дека тој претставува околу 450,000 Македонци во Бугарија, кои се членови на деведесет и четири братски организации, триесет и четири младински друштва, голем број на добротворни асоцијации и други. Тој очекува да ја пренесе неговата порака со македонските надежи од 60,000 домородни жители од таа земја во Соединетите Држави. … Македонија, земјата…

1946.05_National Geographic, Staff Artist Sundberg (disputed areas)-01
Posted in А10.1 Слика и посока

1946.05_National Geographic, Staff Artist Sundberg (disputed areas)

„Колку ќе оди за Југославија, Грција и Бугарија, или дали таму ќе биде НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА?“ Една година после Втора Светска Војна како една од спорните територијални точки во Европа, е ставена југословенско-македонската граница кон грчката држава. Од краткиот опис кој завршува со прашањето „дали таму ќе биде независна Македонија?“ може да се заклучи дека во тогашната светска политика била пошироко…

2015_Никола Минов - 'Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје_01
Posted in А30 Трудови

2015_Никола Минов – ‘Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје (pdf)

  Извор: УКиМ  

2015_Никола Минов - 'Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје_01
Posted in Б1.1 На македонски

2015_Никола Минов – ‘Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје (pdf)

  Извор: УКиМ

1929.05.24_The Mansfield News - Picnic planned by Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1929.05.24_The Mansfield News – Picnic planned by Macedonians

Македонската Политичка Организација организирала излет со храна (пикник) за Македонците по повод чествувањето на 1000-годишниот роденден од Светите Кирил и Методиј.   „ПИКНИК ПЛАНИРАН ОД МАКЕДОНЦИТЕ — Политичката Организација ќе Одржи Пикник во Недела на Фармата од Мише ‘Охридската, Македонска политичка организација, ќе има прв надворешен пикник во Недела, Косар 25, на фармата од Мише на Луис булеварот. Во текот…

1935.05.27_The Evening Independent, Massillon, Ohio - Macedonians To Have Convention-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1935.05.27_The Evening Independent, Massillon, Ohio – Macedonians To Have Convention

Петта годишна конвенција на Македонската Народна лига. Приближно 100 делегати ќе претставуваат 1200 членови. Меѓу другите преземени дејства, извештаи и „разговори за поддршка на борбата на македонскиот народ за ослободување на Македонија“, се најавувала „масовна демонстрација со цел да се искаже незадоволството поради угнетувањето на македонскиот народ од Владите на Југославија, Грција и Бугарија“. Исто така се најавува дека ќе…