1904.08.12-1906.12.16_Весник 'Револуционерен Лист', Солун
Posted in А3.1 Слика и посока

1904.08.12-1906.12.16_Весник ‘Револуционерен Лист’, Солун

Во списанието „Револуционерен лист“ објавена една случка поврзана со Гоце Делчев и неговите врховистички непријатели.

1946.07_Илинденска организација, Софија
Posted in А1.1 Слика и посока

1946.07_Илинденска организација, Софија

Во документ на македонската Илинденска организација во Софија, од јули 1946., се вели: „Сношти нашиот претседател со специјална комисија ги посети блиските на Гоце (Делчев), кои беа поканети да присуствуваат на предавањето на останките на Гоце на Земскиот одбор при НОФ во Скопје. Брзаше да го стори тоа, зашто дозна дека непријателите на Македонската Народна Република повеле постапки тоа да…

1923.08.02_Илинденска организација, напис
Posted in А4.2 Само слика

1923.08.02_Илинденска организација, напис

 

1940.10.16-1943.12.31_US Army, mobilisation cards
Posted in А8.1 Слика и посока

1940.10.16-1943.12.31_US Army, mobilisation cards

За време на Втората Светска војна меѓу 16 милиони луѓе мобилизирани во војската на Соединетите Американски Држави, (регрутирани во седум наврати од 16. октомври 1940 година до 31. декември 1943 година) има и голем број што се со потекло од Македонија. Во документите со кои станувале дел од американската војска како земја на потекло ја наведувале Македонија. Тие не ја…

1946_Павел Делирадев - 'Јане Сандански', Софија
Posted in А5.1 Слика и посока

1946_Павел Делирадев – ‘Јане Сандански’, Софија

Житие за Јане Сандански од неговиот соработник Павел Делирадев, објавена во Софија. За убиството на Јане Сандански, јасно се гледа разлика помеѓу македонскиот и мугарскиот народ: „… достојниот син на македонскиот братски народ …”.

1910_Книга - 'Стара историја на Македонците', Шумен
Posted in А5.1 Слика и посока

1910_Книга – ‘Стара историја на Македонците’, Шумен

Стара историја на Македонците и за нивното пословенување и побугарување.

1934.10.14_King's Assasin held Macedonian
Posted in А9.1 Слика и посока

1934.10.14_King’s Assasin held Macedonian

Атентаторот на југословенскиот крал Александар Караѓорѓевиќ, Владо Черноземски…, Македонец…, македонски терорист.

1938.10.14_Las Vegas Optic, Las Vegas, New Mexico
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1938.10.14_Las Vegas Optic, Las Vegas, New Mexico

„… ВМРО – Организација составена од Македонци екстремисти коишто се залагаат за една автономна Македонија што ќе ги обедини сите 2.000.000 Македонци што сега живеат во Бугарија, Југославија и Грција…“

1917.03_Македонски Револуционерен Комитет, Петроград
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1917.03_Македонски Револуционерен Комитет, Петроград

Македонскиот револуционерен комитет, претставува македонска национална асоцијација основана во март 1917 г., од македонски иселеници во Петроград, Русија. Создадена е на поттик на докажаните македонски родољуби Димитрија Чуповски, Гаврил Константиновиќ, Антон Пешкоски – Доне (од село Тресонче, Гостиварско, 1890–1942), Глигор Угриновски (родум од Кичевско) и др. Федералистичката концепција на Комитетот се залага за урнување на монархиите на Балканот и за…

1968_Бугарски фалсификат за 'Мемоарите на баронот Франсоа де Тот' 1784
Posted in А5.1 Слика и посока

1968_Бугарски фалсификат за ‘Мемоарите на баронот Франсоа де Тот’ 1784

Бугарски лажирања: Патеписот на Франсоа де Тот од 1784. Баронот Франсоа де Тот во своите „Мемоари” од 1784 г., и во преводот на англиски јазик од 1785., запишал дека при престојот во Цариград најмил македонски работници. Македонци (НЕ Бугари, НЕ Грци, туку Македонци). Бугарскиот „историчар“ Михаил Арнаудов во 1968. свесно и намерно го ЛАЖИРА податоков: – „Баронот Де Тот многу…

1989.08.29_Бугарско МВР, досие за разузнавачкиот соработник Георги Прванов
Posted in А5.1 Слика и посока

1989.08.29_Бугарско МВР, досие за разузнавачкиот соработник Георги Прванов

Бугарските архиви откриваат за непрекинатото работење на бугарските тајни служби за видозименување на македонската прашање во нивна полза. Георги Прванов е бугарски историчар и поранешен претседател на Бугарија. А, овие документи говорат дека тој бил и соработник на разузнавачките тајни служби на комунистичка Бугарија, посебно вклучен на линија на „македонското прашање“. Неговото кодно име на агент, било „Гоце“.

1920.01_US Bureau of the census - census records
Posted in А8.1 Слика и посока

1920.01_US Bureau of the census – census records

U.S. census records for the 1920’s… — Place of birth: Macedonia; Mother tongue: Macedonian.

1870_Весник 'Право', Киријак Држилович
Posted in А5.1 Слика и посока

1870_Весник ‘Право’, Киријак Држилович

Според цариградскиот весник „Право“, Киријак Држилович во 1870-те сакал да печати книги на македонски јазик. Во неговата печатница, Кирјак Држилович во Солун прво печател и издавал книги на грчки. Но, кога се разбрало дека има намера да печати и на македонски јазик, со словенски букви [1], грчките национал-шовинисти веднаш издејствувале затворање на печатницата. Забелешка [1]* – Поимот „болгарски“ во 19….

1555_Rodrigo Fernández de Santaella - 'Vocabularium ecclesiasticum'
Posted in А12.1 Слика и посока

1555_Rodrigo Fernández de Santaella – ‘Vocabularium ecclesiasticum’

Македонски јазик споменат во 1555 година.

1918.05.18_Весник 'Политика' (за Македонците во Бугарија)
Posted in А7.1 Слика и посока

1918.05.18_Весник ‘Политика’ (за Македонците во Бугарија)

Тешкотиите на бугарското општество со пребеганите Македонци.