2022.07.11_Александар Волкановски - Македонец
Posted in А16.7 Иселеништво

2022.07.11_Александар Волкановски – Македонец

Изјавите за македонската национална свест кај македонското иселеништвото е една од несомнените потврди за вистината на нашите зборови во идентитетска и историска смисла. Покрај неброените такви постапки и изјави на иселениците, може да се наведат и изјавите и постапките на водечкиот светски UFC борец Александар (Велики) Волкановски – по потекло од пелагониско, а живее во Австралија. Волкановски долго време е…

Атанас Бабата (1875-1905)-01
Posted in А24.2 Војводи

Атанас Бабата (1875-1905)

Атанас Бабата е еден од првите членови на ТМОРО (1897-1905). Работел во повеќе од 16 реони, а бил раководител на околу 40 борбени акции. За време на Илинденското востание од 1903 година дејствувал во Кратовско.   Посочил: Портал Денешен

1928.11.18_The New York Times - Eleven Macedonians slain-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.11.18_The New York Times – Eleven Macedonians slain

„ЕДИНАЕСЕТ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ  Мртви Противниците на Михаилов, Новиот Револуционерен Шеф. … Допис до Време вели дека единаесет членови на Македонската револуционерна организација непријатели на Иван Михајлов, новиот поглавар, биле застрелани денес близу Петрич од Михајловите поддржувачи. Дописот тврди дека луѓето биле убиени бидејќи тие одбиле да ветат верност на Михајлов, кој не многу одамна се тврди дека објавил „смртна казна“…

1928.03.17_The New York Times - Four Macedonians to die-01
Posted in А21.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1928.03.17_The New York Times – Four Macedonians to die

„ВКУПНО ЧЕТВОРИЦА МАКЕДОНЦИ ЌЕ УМРАТ Девет други осудени на затвор поради убиството на југословенскиот генерал. … Единствениот преживеан член на македонската Тројка [група од тројца] кои минатата есен го убија Генерал Ковачевиќ во југословенскиот пограничен град Штип ќе платат со своите животu за делото. Заедно со убиецот, Кразал, исто така ќе умрат тројцата со-членови на Македонскиот комитет кој го планирал…

1993—2023_'Преспа' - Весник на Македонците во Албанија, Пустец
Posted in Б02 Задгранична

1993—2023_’Преспа’ – Весник на Македонците во Албанија, Пустец (pdf)

2016.07.24_Живко Божиновски - Од егејска Македонија до Австралија-01
Posted in А16.2 Беломорие А20.3 Само посока

2016.07.24_Живко Божиновски – Од егејска Македонија до Австралија

Болка во насолзените очи, но истовремено и боемски поглед. Иако животната голгота е исцртана на неговото лице, 64-годишниот Живко Божиноски, Егеец по потекло, родум од Прилеп, дете на бегалци од граѓанската војна во Грција, зрачи со посебен шарм додека не’ пречекува во едно кафеанче на главната улица во Охрид. Неговите пријатели веднаш ја ослободуваат масата на која тој седи штом…

1928.08.16_The New York Times - Macedonians raided by bulgarian police-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.08.16_The New York Times – Macedonians raided by bulgarian police

„РАЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА Француско-Британската Поплака до Форин Офисот Се Верува Дека е Причината за Апсењата. Се дозна дека Британски и Француски Министри направиле неформален потег до Форин Офисот предлагајќи дека сегашното време е најпогодно за прекршување на “ВМРО” внатрешната Македонска револуционерна организација, бидејќи сега е поделена на фракции после убиството на Генерал Протуѓеров и затоа може да…

1928.03.04_The New York Times - Yugoslavia urges poppy growing-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.03.04_The New York Times – Yugoslavia urges poppy growing

Централниот Комитет на Сојузот од Македонските Политички Организации од САД и Канада испратил меморандум до Опиумската Комисија на Лигата на Народите во која негодува дека Белградската Влада се обидува бунтовните македонски земјоделци во Јужна Србија да ги преокупира во деловен потфат за обработка на афионов опиум за производство на забранети дроги. И тоа најмногу токму во областите каде што населението…

2020_Emma Nicholson - 'Hellenic Romans and Barbaric Macedonians'-01
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

2020_Emma Nicholson – ‘Hellenic Romans and Barbaric Macedonians’

Македонскиот крал Филип V иако од Хелените наречен „драг“ или „сакан“ затоа што им одел по нивната волја никаде во делата на Полибиј не е наречен Грк.  И колку повеќе ги исполнувал нивните засегања толку повеќе бил споменуван како нивен (иако никогаш не го нарекле Грк). Прифаќањето или отуѓувањето во хеленскиот свет зависело колку работел според нивните желби.   “……

Вероучение - Поука 03
Posted in А31 Прогласи

2022.07.07_Македонските умственици (интелектуалци) до Пендаровски, писмо

  „Ние, Македонците сега сме турнати во историски амбис за да бидеме избришани од картата на Европа и светот. Во ова политичко ‘злокобно време’, време на 21 век, не смеете да бидете актер во политичко ништење на македонскиот народ и држава. Гoсподине претседател Пендаровски, Вие лично со Димитар Ковачевски, претседател на Владата, на вратот на македонскиот народ му ставивте француски…

1915_Charles Christopher Mierow - ’The Gothic history of Jordanes‘, London (Oxford University Press)-01
Posted in А17.1 ДМК Слика посока Б04 Странска

1915_Charles Christopher Mierow – ’The Gothic history of Jordanes‘, London (Oxford University Press)

Неколку цитати од кои произлегува дека Гетите и Словените се народи од исто потекло. Цитат: “There were many Gothic nations in earlier times, just as also at the present, but the greatest and most important of all are the Goths, Vandals, Visigoths, and Gepaedes. In ancient times, however, they were named Sauromatae and Melanchlaeni; and there were some too who…

1945.07.02_'Борба' - Злочини грчких реакционара над македонским становништвом у Јегејској Македонији, бр159, Београд-01
Posted in А20.1 Слика и посока А26.3 Дела и Настани А7.1 Слика и посока

1945.07.02_’Борба’ – Злочини грчких реакционара над македонским становништвом у Јегејској Македонији, бр159, Београд

„… ЗЛОЧИНИ ГРЧКИХ РЕАКЦИОНАРА НАД МАКЕДОНСКИМ СТАНОВНИШТВОМ У ЈЕГЕЈСКОЈ МАКЕДОНИЈИ Скопље, 1 јула Дописник Танјуга јавља да преко 11000 (бројката не е јасно читлива н.з.) наоружаних фашиста учествује заједно са националном градом у нападима на македонска села. Војници и наоружане банде реакције упали су у села Кономлади и Поздизишта, ухапсили већи број људи и однели им из кућа све што…

1965_Laura Foreman - ’Alexander - The Conqueror‘, University of California-01
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

1965_Laura Foreman – ’Alexander – The Conqueror‘, University of California

„… Македонија … на северната грчка граница. Македонците не биле Грци. Тие биле народносно различни, најмногу затоа што не делеле исти претходници од Бронзеното Време, Микенската цивилизација која помогнала да се одреди што значи да се биде Грк. Македонците имале нивен сопствен јазик (иако грчкиот бил јазик на елитата и кралскиот двор) и одредени сопствени обичаи и традиции. …“ „……

1951_Riki Van Boeschoten (детски бегалски камп), Полска-02
Posted in А13.2 Само слика А20.2 Само слика

1951_Riki Van Boeschoten (детски бегалски камп), Полска

Детски иселенички камп на грчки и македонски деца. Посочил: Портал makedonien.mk

1702_Pavao Ritter-Vitezović - 'Stemmatographiae Illyricanae Liber primus'-01
Posted in А7.1 Слика и посока

1702_Pavao Ritter-Vitezović – ‘Stemmatographiae Illyricanae Liber primus’

Во оваа стара хералдичка книга се тврди дека бугарскиот лав е жолт на црвена основа. Додека кај некои ракописи кога за бугарски грб е претставен лав со црвена боја на златна основа, тогаш всушност се работи за македонски.     Посочил: Македон Хегемон Извор: google books