1907_Доселенички документи - Aleksoff, САД-01
Posted in А8.1 Слика и посока

1907_Доселенички документи – Aleksoff, САД

Во американските доселенички документи може да се најдат поединци кои како место на потекло рекле Македонија. Како примерот погоре. Од проверка на презимето Алексов за 1907 година излегува дека некои од нив (2) како место на потекло рекле Бугарија и Турција, но има примери (2) кои навеле Македонија, иако тогаш Македонија (со исклучок на пиринскиот дел) била во склоп на…

1979_Enver Hoxha - 'Me Stalinin'
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1979_Enver Hoxha – ‘Me Stalinin’

Во спомените на Енвер Хоџа, под наслов „Me Stalinin“ („Со Сталин“), зборувајќи за неговата средба и разговори со Јосиф Висарионович Сталин, во Москва, кон крајот на цутар и почетокот на тревен 1949 година, на прашањето на Сталин: “кои се личностите што биле означени како Југословенски мисионери“, мислејќи на Кочи Ѕоѕе, Сејфула Малишова (Sejfulla Malishova), Панди Кристо, Крист Темелко и други…

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)

Македонците се посебен народ, иако Србите и Бугарите поради своите политички интереси се обидуваат да ги прикажат како Срби или Бугари.   Посочил: Салим Кадри Ќерими Извор: Луан Старова – ‘Граница’, стр.287, Скопје, (ТРИ)

Вероучение - Поука 03
Posted in А18.3 Само посока

1993-_Aleks Buda – ‘Vendi i shqiptareve ne historine Europjane te shekujve VIII-XVIII’

Со ова не сакаме да го негираме фактот дека ширењето на името средновековна Арберија надвор од почетното езгро во некои случаи не се случил по асимилацијата на словенското население, кое во одделни области живееше заедно со арбрешкото население. Алекс, Буда: „Местото на Албанците во европската историја на VIII-XVIII век“, во том со наслов: „Албанците и нивните земји“, ASH и RPSSH,…

1972_Giorgio Nurigiani - The Macedonian genius through the centuries
Posted in Б04 Странска

1972_Giorgio Nurigiani – The Macedonian genius through the centuries (pdf)

1996.02.02_Evening Standard, p85'-01
Posted in А28 Македонија Независна А9.1 Слика и посока UK

1996.02.02_Evening Standard, p85

На барање од британската разузнавачка служба MI6 дека книгата ‘Field of Wheat, Hills of Blood’, напишана од Гркинката Анастасија Каракасидоу, наводно ќе доведе до терористички напади, Кембриџкиот Универзитетски Печат ја цензурирал и одбил да ја испечати. Тоа довело целото универзитетско антрополошко уредништво да поднесе оставка. Етнографската книга за селата во “северна Грција” била одбиена затоа што била “противречна на грчката…

Ѓорѓи Ацев, прилепска чета-01
Posted in А24.1 Чети

Ѓорѓи Ацев, прилепска чета

    Посочил: Портал Денешен

Никола Парапунов (1909.07.01-1943)-01
Posted in А26.2 Партизански борци

Никола Парапунов (1909.07.01-1943)

Никола Парапунов – Владо е македонски револуционер, истакнат организатор и раководител на партизанското антифашистичко движење во Пиринскиот дел на Македонија, кој од бугарските власти во 1933 година бил осуден на 15 години затвор. Тој и во затворот раководел кружоци и предавања за националното прашање, посебно за македонското. Бил командир на Разлошката чета и командир на Четвртата Горноџумајска востаничка оперативна зона….

1903.03.04_Neue Freie Presse-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.04_Neue Freie Presse

„.. Софија, Цутар 3. Местната полиција конфискува 200 пушки од Македонците …“ “… Sophia, March 3. Local police confiscated 200 rifles from Macedonians …”   Посочил: Марио Трајкоски

2018.08_Домашни и меѓународни умственици (интелектуалци) - Отворено писмо за поддршка-01
Posted in А31 Прогласи

2018.08_Домашни и меѓународни умственици (интелектуалци) – Отворено писмо за поддршка

ОТВОРЕНО ПИСМО Како научници и автори сакаме да се осврнеме на прашањето на извртувањето на суштината на Преспанскиот „договор“ во некои кругови, како и портретирањето на сите негови опоненти како националисти и екстремисти. Договорот не им служи на интересите ниту на Македонија, ниту на Грција. Тој не е заснован на респект за меѓународното право, човековите права и демократските принципи. Договор…

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago

„Бугарија Колонија на Велика Британија Софиските дописи покажуваат колку „независност“ има Бугарија, со наведување на сторијата дека бугарската Влада протестира против британското барање  Македонското револуцинерно потиснувано национално движење да биде енергично истиснато. Министерот за надворешни Буров објави дo британскиот министар Сер Сидни Вотерлоу (Sidney Waterlow), дека ‘британското настојување за строги мерки’ испровоцира големо возбудување и ќе биде „невозможно да се…

Васко Карангелески (1921.07.07-1977.02.03)-01
Posted in А26.2 Партизански борци

Васко Карангелевски (1921.07.07-1977.02.03)

Потекнува од печалбарско сиромашно семејство, а во НОБ е учесник од 1941 година, кога се вклучил во партизански одред. Карангелевски станал скоевец во 1941 година, а од 1943 година и член на КПМ. Во текот на НОБ со одредот дејствувале на потегот по планините Пелистер, Баба и Вич. На почетокот бил командир на чета, потоа командант на баталјон, заменик- командант…

2023.07.14_МД „Илинден“ - Тирана, изложба-01
Posted in А16.4 Голо Брдо, Мала Преспа

2023.07.14_МД „Илинден“ – Тирана, изложба

Македонското друштво “Илинден“ – Тирана, на 14 златец 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, организира промоција на сликовница со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“. Сликовницата со македонски народни носии го подготви Никола Ѓурѓај и се испечати со поддршка на Комитетот за национални малцинства. Влезот е бесплатен а може…

1870.01.14_Neue Freie Presse-02
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1870.01.14_Neue Freie Presse

Македонците споменати во германски печат 1870 година како посебен народ. „… Одма веќе Бугарите, Бошњаците, Македонците и Албанците се гледаат едни со други со завидливост …“ “… Already today Bulgarians, Bosniaks, Macedonians and Albanians are looking at each other with a feeling of envy. …“   „… Работливоста, трезвеноста, истрајноста на Бугарите, Албанците и Македонците е насекаде …“ „… The…

1902.07.14_'Србин - Докле ћемо трпети злоупотребе гостопримства', бр115, стр1-01
Posted in _Избор А21.1 Слика и посока А7.1 Слика и посока

1902.07.14_’Србин’ – Докле ћемо трпети злоупотребе гостопримства, бр115, стр1

Весникот „Србин” во 1902 година објавил статија во којашто го пренесyвa ставот на македонскиот национален деец Стефан Јакимов Дедов (1869 – 1914) за посебноста на македонскиот народ и стремежот кон македонскиот национален идеал – Македонија на Македонците, наместо приклучување кон Србија или други држави.   „… Редовно го гледаат кај одделни млекари, фурнаџии, меанџии и други Срби од Турција. Разговорот…