2016_Krzysztof Nawotka, Agnieszka Wojciechowska - 'Alexander the Great and the East - History, Art, Tradition'
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

2016_Krzysztof Nawotka, Agnieszka Wojciechowska – ‘Alexander the Great and the East – History, Art, Tradition’

Дали може да се сметаат за крвно и народносно блиски народи кои биле толку различни во менталитетот, начинот на живеење и уредување на општеството!?   РАЗЛИКИ ПОМЕЃУ МАКЕДОНЦИТЕ И ХЕЛЕНИТЕ (ГРЦИТЕ) Династиска Монархија Хелени – НЕ, Македонци – ДА Централизирана Државна Моќ Хелени – НЕ, Македонци – ДА „Империјален” систем од државни патишта Хелени – НЕ, Македонци – ДА Високо…

2011.11.10_Македонските учени - Барање за признавање на македонското малцинство
Posted in А31 Прогласи

2011.11.10_Македонските учени – Барање за признавање на македонското малцинство

Барање од поголема бројка на македонски учени (интелектуалци) до Република Грција и Република Бугарија да се признае постоењето на македонското малцинство во рамките на нивните држави. „… На Балканот, „македонското малцинство“ е признаено од Република Србија и Република Албанија, наши соседни држави, но не е признаено од другите наши соседи, Република Бугарија и Република Грција. Посебноста на Македонците во административниот…

1944.11.13_Ослободување на Скопје., Леток
Posted in А1.1 Слика и посока

1944.11.13_Ослободување на Скопје., Леток

„… СКОПЈЕ СЛОБОДНО … Главниот град на слободна Македонија … ДА ЖИВЕЕ СЛОБОДНО СКОПЈЕ … Да живее слободна Македонија …“ Посочил: Henry Chinaski

1947_Георги Димитров - 'Дела', кнIII, с38-40, Белград
Posted in А19.1 Слика и посока

1947_Георги Димитров – ‘Дела’, кнIII, с38-40, Белград

После доаѓањето на Црвената Армија пред бугарски граници, по што следело внатрешно отфрлање на бугарскиот фашистички режим на тогашниот бугарски политички предводник Георги Димитров му било јасно дека за Бугарија е неопходно што побргу да даде воен придонес кон антифашистичката борба. Без тоа постоела опасност Бугарија да биде разделена, поради општиот негативен став кон неа, заради воените штети направени од…

2003_Михаило Апостолски - 'Сеќавања', Скопје (Магор)
Posted in А26.3 Дела и Настани

2003_Михаило Апостолски – ‘Сеќавања’, Скопје (Магор)

Ако денес ги слушате бугарските националисти, во обидите за перење на фашистичките гревови од Втора Светска војна, ќе чуете дека бугарските војски после превратот ја ослободиле пола Југославија. Во продолжение извадок од спомените на генерал Михајло Апостолски поврзан со бугарската војска и ослободувањето на македонските градови Скопје, Велес и Штип. „… Таму најдовме дел од бугарската комора од која зедовме…

2021.11.04_Бугарски Хелсиншки Комитет - Во Бугарија е опасно да се изјасниш дека си Македонец
Posted in А5.1 Слика и посока

2021.11.04_Бугарски Хелсиншки Комитет – Во Бугарија е опасно да се изјасниш дека си Македонец

Претседателот на бугарскиот Хелсиншки комитет, Красимир К’нев, вели во неговата земја е опасно човек да се изјасни дека е етнички Македонец. „Бугарија упорно одбива да ги спроведе одлуките на Судот во Стразбур и тоа е сериозен проблем. Бугарските судови не ги регистрираат македонските здруженија бидејќи не го признаваат македонскиот идентитет. Најсериозниот проблем за Македонците во Бугарија е нивното признавање“. Хелсиншкиот…

2015_John Boardman - 'The Greeks in Asia'
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

2015_John Boardman – ‘The Greeks in Asia’

„… На север од Грчките држави лежело Македонското кралство. Било продрено од Персиските инвазии рано во петтиот век, и окупирани без трајна штета, онолку колку што можеме да просудиме. Македонскиот јазик бил поврзан со Грчкиот, но далечински, тешко да бил повеќе отколку кон било кој друг Индо-Европски јазик, и Македонците не биле Грци, не зборувале Грчки, ниту пак пишувале. За…

0324 — 0440 « 1855_Edward Walford - 'The Ecclesiastical History of Sozomen', London
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

0324 — 0440 « 1855_Edward Walford – ‘The Ecclesiastical History of Sozomen’, London

„… Христијаните од Истокот, сѐ до Либија на границите од Египет, не се осмелувале отворено да се собираат како Црква, откако Лициниј ја повлекол поддршката за нив; меѓутоа Христијаните од Запад, Грците, Македонците и Илирите се собирале за обожување низ заштитата обезбедена од Константин кој тогаш бил на чело од Римското Царство. …“   „… После битката кај Цибалај, Грците…

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in А16.2 Беломорие А26.2 Партизански борци А30 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)
Posted in А16.2 Беломорие

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)
Posted in А16.2 Беломорие

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)
Posted in А26.2 Партизански борци БIV ВИДЕОЗБИРКА

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)

1605_Giacomo Luccari (Jakov Lukarević) - 'Copioso Ristretto Degli Annali Di Ravsa. Libri Qvattro', Venetia (Antonio Leonardi)
Posted in _Избор А12.1 Слика и посока

1605_Giacomo Luccari (Jakov Lukarević) – ‘Copioso Ristretto Degli Annali Di Ravsa. Libri Qvattro’, Venetia (Antonio Leonardi)

Почеток на 17 век, Македонците наброени одделно како народ напоредно со другите народи: Бугари, Грци, Унгарци, Турци, Македонци, Тартари, …

1903.02.28_The New York Times - Ferdinand against Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.02.28_The New York Times – Ferdinand against Macedonians

И во овој напис се зборува за бугарското делување против македонската национална борба. Во оваа статија се истакнува дека делувањето на бугарскиот цар Фердинанд против македонските комитети го довело во опасност, така што морало да излезат со соопштенија за поддршка големите сили Русија и Австро-Унгарија за да ја сочуваат неговата безбедност и неговиот образ.   „… BULGARIAN RULER’S SAFETY. His…

1903.02.25_The New York Times - The Macedonian settlement
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.02.25_The New York Times – The Macedonian settlement

МАКЕДОНСКОТО РАЗРЕШЕНИЕ Во долниот дел од статијата се вели дека доколку Турците повторно би ги изиграле договорените реформи за заштита на христијанското население, тоа во Македонија ќе доведе до автономија иста онаква каква што добиле другите балкански држави кои се извлекле од Османлиското Царство. „… THE MACEDONIAN SETTLEMENT. It is not reasonable to suppose that I the settlement which Turkey…