1970.11.09_Las Vegas Optic, p2, New Mexico
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

1970.11.09_Las Vegas Optic, p2, New Mexico

„… Ладнокрвниот и пресметлив Филип, Крал на Македонија, ја изградил својата заостаната планинска земја во голема држава и при тоа ја освоил Грција. …“

1913.02.10_Winnipeg Free Press
Posted in А9.1 Слика и посока

1913.02.10_Winnipeg Free Press

„… Допис до весникот од Константинопол известува дека нагодувањата за прогонот на Енвер Бег исто така ќе доведат и водат до предизвикување апсења на Грци, Бугари и Македонци кои најверојатно ќе бидат испратени надвор од земјата. …“

1908.12.31_The Winchester News
Posted in А9.1 Слика и посока

1908.12.31_The Winchester News

  „… Со Грците, Русите, Србите, Бугарите и Македонците кои сите припаѓаат на Грчката Соборна црква Нова Година е една од најпријатните ако не и најпријатна прослава во годината. …“

1925.04.29_Chillicothe Constitution, p40880, Missouri
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1925.04.29_Chillicothe Constitution, p40880, Missouri

„… Македонците продолжуваат со нивната политика да ги провоцираат прво Србите, потоа Бугарите со надеж дека еден ден додека тие двајца се расправаат Македонија ќе избега со посакуваната коска на независност …“   Посочила: DragonGirl

Posted in А20.1 Слика и посока

1856_H. Kiepert, C.L. Ohmann – ‘Erdkarte in Mercators’, sheet 1

Германска карта која за средината на 19 век ја прикажува длабочината на распространетост на албанско население на југ во просторот на Грција.

1898.06.18_Петар Маџунков до Константин Кирков, писмо, Женева
Posted in А1.3 Само посока

1898.06.18_Петар Маџунков до Константин Кирков, писмо, Женева

„Драги Костадине, Одамна не ти бев пишал, па не знам како ти на тоа гледаш. Сега, кога се подготвувам да си дојдам дома, сметам дека нашите врски ќе позајакнат и ќе можеме нешто повеќе да дадеме на таа наша многустрадална земја што не открмила. Писмото го праќам по сигурен човек, во кого имам полна доверба, па можам да пишувам послободно…

1886.08.17_The Winona Daily Republican
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

1886.08.17_The Winona Daily Republican

  „… Плутарх ни кажува дека во текот на неговиот живот кога Македонците извршиле инвазија на Грција …“

1898.11.25_The Galveston Daily News, p06, Texas
Posted in А17.1 ДМК Слика посока

1898.11.25_The Galveston Daily News, p06, Texas

  „… Македонците ги освоија Грците …“

1933.01.16_Time Magazine - Sister Catherine is a good Macedonian
Posted in А9.3 Само посока

1933.01.16_Time Magazine – Sister Catherine is a good Macedonian

Bulgaria: Good Macedonian For six years Sister Catherine Konstantinoff, 26, has been a nurse in Alexander Hospital, Sofia. Renowned for herdevotion, her skill, her quiet bedside manner, not long ago she was promoted to ward matron. Sister Catherine is a good Macedonian. . . . Fortnight ago Christo Trojanoff and Ivan Petroff, also Macedonians, strolled past the Royal Palace in hunting clothes,…

1890.06.20_The Omaha Daily Bee
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1890.06.20_The Omaha Daily Bee

Во весникот се зборува за затворениците по турските затвори. Христијанските затвореници биле составени од „… Грци, Бугари и Македонци. …“. Посочила: DragonGirl

1863.03.16_Британско Собрание - расправа
Posted in А8.1 Слика и посока

1863.03.16_Британско Собрание – расправа

Во расправа во Британскиот Парламент се изнесува дека во Македонија претежно живее Славјанско население додека во Бугарија постои народносна аномалија – зборуваат Славјански, но се татарски народ. Посочил: Пољакот од Македонија

1878 - 1908_ЭСБЕ - Карта Балканского полуострова
Posted in А10.2 Само слика

1878 – 1908_ЭСБЕ – Карта Балканского полуострова

Извор: wikimedia.org

1918.12.05_Србобран, бр476, с4
Posted in _Избор А7.1 Слика и посока

1918.12.05_Србобран, бр476, с4

Го запрашав: Па добро, дали сте вие Бугари? – ми одговорија: ‚Не сме, НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ‘. Известувачот за весникот „Србобран“ вели дека тројцата Македонци служеле во бугарската армија и како такви биле заробени од српската војска. „… – Пред мене се појавија тројца млади бугарски војници. Еден беше од околината на Велес, вториот од Крушево, а третиот од Белограчик. Кога…

1986.10.11_Протест на Македонците пред бугарскиот конзулат, Сиднеј, Австралија
Posted in А16.7 Иселеништво

1986.10.11_Протест на Македонците пред бугарскиот конзулат, Сиднеј, Австралија

1911.12.22_The New York Times - Anarchy in Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока Г01 Историја - Турско ропство

1911.12.22_The New York Times – Anarchy in Macedonia

„… АНАРХИЈА ВО МАКЕДОНИЈА. Христијаните, се станати очајни, организираат банди за убивање на Турци. Лондон, Петок, Сне. 22.-Допис од Солун, до новинската служба овде известува за услови на анархија низ цела Македонија. Убиство, грабеж и четништво широко раширени. Патувањето низ подрачја од земјата се безбедени само за големи и вооружени групи. Дваесет и седум атентати се случија во текот на…